Πάνω από το 85% των Γάλλων βρήκε «επιτυχημένη» την τελετή έναρξης
AP Photo
AP Photo
Ολυμπιακοί Αγώνες

Πάνω από το 85% των Γάλλων βρήκε «επιτυχημένη» την τελετή έναρξης

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού άνοιξαν το βράδυ της Παρασκευής με την τελετή έναρξης να δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα στο κοινό. Άλλοι ενθουσιάστηκαν, άλλοι απογοητεύτηκαν, άλλοι εξοργίστηκαν, και άλλοι, όπως ο Ίλον Μασκ, δήλωσαν ότι «μετακομίζουν στον Άρη». Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων φαίνεται να τη βρήκε επιτυχημένη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων την Κυριακή και δημοσιεύτηκαν από τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, πάνω από το 85% των Γάλλων θεωρούν ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ήταν «επιτυχής» και σχεδόν το 80% είναι «αισιόδοξο» για την επιτυχία των Αγώνων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου, την επομένη της τελετής έναρξης, σε δείγμα 1.488 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω και δείχνει ότι το 44% των Γάλλων βρήκε την τελετή στον Σηκουάνα «πολύ» επιτυχημένη και το 42% «αρκετά επιτυχημένη». Μόνο το 5% των ερωτηθέντων, θεώρησε το θέαμα «καθόλου επιτυχημένο».

Παράλληλα, το 77% είχε «πολύ θετική» ή «αρκετά θετική» εικόνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 83% θεώρησε ότι ήταν καλό που η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Σηκουάνα. Το 79% ήταν «αισιόδοξοι» για την επιτυχία των Αγώνων, έναντι 21% που ήταν «απαισιόδοξοι».

«Δεν ήθελα να κοροϊδέψω», λέει ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης

Στα αρνητικά σχόλια που προκλήθηκαν από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το βράδυ της Παρασκευής, απάντησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος, Τομά Ζολί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο 42χρονος σκηνοθέτης μίλησε για όσους έκαναν λόγο - μεταξύ άλλων - για χλευασμό του Χριστιανισμού, καθώς και για τη συμμετοχή drag queens στο άνω των τεσσάρων ωρών σόου, λέγοντας πως δεν είχε πρόθεση να προσβάλλει κανέναν.

«Αυτό που ήθελα, ήταν να πω ότι είμαστε ένα τεράστιο «εμείς»», ανέφερε, προσθέτοντας: «Στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, όπως θέλουμε, με όποιον θέλουμε, στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε και να μην πιστεύουμε. Στη Γαλλία, έχουμε πολλά δικαιώματα».

Ακολούθως, ο Ζολί υπερασπίστηκε την παράστασή του μπροστά στο πλήθος αντιδράσεων, λέγοντας πως η πρόθεσή του δεν ήταν «να είναι ανατρεπτική, να κοροϊδέψει ή να σοκάρει» αλλά, μάλλον, να «αποτυπώσω τη Γαλλία σε όλη της την ποικιλομορφία».

Επιπλέον, ο σκηνοθέτης σημείωσε πως το θέαμα που παρουσίασε - για το οποίο δούλευε μαζί με τους συνεργάτες του για περίπου δύο χρόνια - προώθησε «τις δημοκρατικές ιδέες της συμπερίληψης ένταξης, της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης». «Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αγάπης, ένταξης, δεν επιθυμούσα να διχάσω. Την εχθρότητα και το μίσος τα γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία γιατί ήμουν θύμα παρενόχλησης. Πάντα ήθελα να καταπολεμήσω αυτήν την εχθρότητα μέσω του θεάτρου, που τιμά τη μοναδικότητα του καθενός».