Ανησυχητικά στοιχεία για την ικανότητα του νέου στελέχους Όμικρον να διαφεύγει της φυσικής ανοσίας, αλλά και της δυνατότητά του να προκαλεί υψηλότερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα δείχνει η πρώτη μελέτη από τη νότια Αφρική. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται κυρίως στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την Guardian, Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) ανέφεραν ότι, αντίθετα με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλες παραλλαγές. «Πιστεύουμε ότι η προηγούμενη λοίμωξη δεν παρέχει προστασία από το Όμικρον», τόνισε η Anne von Gottberg, ειδικός στο NICD.
«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί εκθετικά σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες. Τα εμβόλια πάντα προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο», συμπλήρωσε.
Επιστήμονες από το ίδιο ινστιτούτο ανέφεραν ότι τα αρχικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το Όμικρον μπορεί να προκαλέσει λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες παραλλαγές, αν και αυτό μπορεί να διαστρεβλώνεται από το γεγονός ότι πολλά από τα πρώτα κρούσματα Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε νεότερα άτομα ή ανιχνεύθηκαν σε ταξιδιώτες που εξετάστηκαν πρόσφατα.
Η μελέτη δεν εξέτασε, πάντως, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.
Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με την Guardian, βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοεμβρίου σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.
Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.
Ενδεικτικά στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ κορονοϊού βγαίνει θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή (μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού και το 36% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως).
Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν το ποσοστό νοσηλείας στο Γκαουτένγκ, το οποίο αυξήθηκε κατά 144% την περασμένη εβδομάδα, ποσοστό που διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι ημέρες.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 36,3% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι (αν και το 64% των άνω των 60 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση). Ο εμβολιασμός, ωστόσο, είναι χαμηλότερος μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων.
Μόνο το 26% των Νοτιοαφρικανών μεταξύ 18 και 34 ετών –η ομάδα που εμφανίζει επί του παρόντος το υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων από το Όμικρον– έχει κάνει μία δόση εμβολίου.