Ο συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα, ο οποίος έχει κάνει εδώ και μήνες σαφές πως υποστηρίζει την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς για την προεδρία του Περού, Κέικο Φουχιμόρι, κάλεσε χθες Κυριακή τους συμπατριώτες του να επιδείξουν «σύνεση» και να μην καταγγέλλουν «νοθεία» όσο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της αναμέτρησης.
Μία εβδομάδα μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο η K. Φουχιμόρι αναμετρήθηκε με τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς, Πέδρο Καστίγιο, δεν είχαν ακόμη δοθεί χθες στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα, καθώς εξετάζονται προσφυγές της ομάδας της δεξιάς υποψήφιας, που καταγγέλλει ενδείξεις «νοθείας» και αξίωσε να χαρακτηριστούν άκυρα 200.000 ψηφοδέλτια.
Κατά τα ανεπίσημα αποτελέσματα, με το 99,93% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο Π. Καστίγιο πιστωνόταν το 50,14% και είχε προβάδισμα 49.000 ψήφων έναντι της Κ. Φουχιμόρι.
Το εκλογοδικείο, καθ’ ύλη αρμόδιο για την εξέταση των προσφυγών, «είναι η ανώτατη και η μοναδική αρχή που πρέπει να αποφανθεί» για τη νομιμότητα της διαδικασίας και για τα αιτήματα ακύρωσης ψηφοδελτίων, είπε ο νομπελίστας λογοτεχνίας του 2010 στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal N.
«Πολύ επικίνδυνη λέξη»
«Η λέξη νοθεία είναι πολύ επικίνδυνη λέξη (...). Ίσως θα ήταν συνετό, όσο δεν έχει αποφανθεί το εκλογοδικείο, να μην χρησιμοποιείται», πρόσθεσε, εκτιμώντας «η απόφαση (...), όποια κι αν είναι, θα επικριθεί πολύ».
Ο 85χρονος λογοτέχνης, που ζει μόνιμα στην Ισπανία, έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Κ, Φουχιμόρι, μολονότι είχε ηττηθεί από τον πατέρα της, τον Αλμπέρτο Φουχιμόρι, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 1990.
Το εκλογοδικείο, το οποίο αναμένεται να εκφραστεί για το αποτέλεσμα αφού εξετάσει τις προσφυγές και τα αιτήματα ακύρωσης ψηφοδελτίων που έχουν κατατεθεί, τελεί υπό πίεση από τους υποστηρικτές και των δύο υποψηφίων, που διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά μπροστά στα γραφεία του, στο κέντρο της Λίμας.
«Πρέπει να δούμε ποιο ήταν το εύρος της νοθείας, εάν όντως υπήρξε νοθεία», επέμεινε ο Βάργκας Γιόσα, παρότι κρίνει ότι η νίκη του Π. Καστίγιο «θα αποτελούσε καταστροφή για το Περού».
Την Παρασκευή, η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε πως δεν διαπίστωσε «σοβαρές παρατυπίες» στις προεδρικές εκλογές στο Περού, διαδικασία που χαρακτήρισε «θετική».