Α. Πελώνη για Μεσανατολικό: Μία διάχυση της κρίσης δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο
Eurokinissi
Eurokinissi

Α. Πελώνη για Μεσανατολικό: Μία διάχυση της κρίσης δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο

Την ανησυχία ότι μια γενίκευση της κρίσης στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς «δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο» εξέφρασε η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού σε διπλωματικά θέματα, Αριστοτελία Πελώνη.

Είναι αναγκαία η αποφυγή της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέχεια και επεσήμανε ότι «Είμαστε από τις λίγες χώρες που συνομιλούμε και με το Ισραήλ και με αραβικές χώρες».

Τέλος η κ. Πελώνη τόνισε ότι η «Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν διαπραγματευόμαστε με την τρομοκρατία».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη:

Θέλω να ρωτήσω καταρχάς που αποσκοπούσε η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

Ήταν μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί. Δεν μπόρεσε να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα, προφανώς για να δοθούν τα μηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης προς μια φίλη και σύμμαχο χώρα. Σας θυμίζω ότι έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και ταυτοχρόνως να παραπεμφθούν και τα μηνύματα που ήθελε ο πρωθυπουργός να εκπέμψει. Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα, πέρα από φίλη και σύμμαχος του Ισραήλ, είναι μια χώρα της περιοχής. Είναι μια χώρα της Ανατολικής Μεσογείου που έχει άμεση ευαισθησία στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Δεν γίνονται μακριά μας όλα αυτά. Ταυτόχρονα είναι και κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετέφερε τις θέσεις της Ελλάδας, τις θέσεις της ΕΕ.

Υπάρχει διπλωματικός πυρετός εκεί στο Ισραήλ… Εσείς φεύγατε και πήγαινε ο Ρούτε, ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Ο Νετανιάχου τώρα λέει ότι αυτός είναι ένας πόλεμος του πολιτισμού κατά της βαρβαρότητας. Συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση αυτή την άποψη;

Κύριε Κουβαρά, να σας θυμίσω, η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε από την αρχή καταδικάζοντας την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Κάθε τρομοκρατική επίθεση είναι βάρβαρη. Ήταν μια τρομοκρατική επίθεση κατά ενός κυρίαρχου κράτους κατά πολιτών ανυποψίαστων. Δεν έγινε δηλαδή στη βάση ενός πολέμου, αν θέλετε. Τοποθετηθήκαμε από την αρχή καταδικάζοντας και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Τι εικόνα έχετε για την χερσαία επίθεση και πού μπορεί να οδηγήσει;

Θα μου επιτρέψετε…Και επειδή ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε εξίσου ξεκάθαρα και το Σάββατο στο Κάιρο ενώπιον των Αράβων ηγετών, το λέω γιατί έχει τη σημασία τους, ζητώντας τους να αναγνωρίσουν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που δεν ακούγεται και δεν ακούγεται και από χώρες της περιοχής προφανώς. Και την ίδια ώρα ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται και από το δίκαιο του πολέμου. Δηλαδή υπάρχουν αθώοι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να εμπλακούν στη σύγκρουση.

Προφανώς για να το λέει αυτό, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει το Ισραήλ σε αυτή την επίθεση που δέχεται.

Προβληματισμός υπάρχει σε όλη την περιοχή και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κύριε Κουβαρά, δεν σας παραπέμπω τυχαία και στην κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Προφανώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η προστασία των αμάχων και η αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης, εξ ου και πάρα πολύ σημαντικό η διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για να φτάσει εκεί.

Θέλω να μου πείτε για τη χερσαία επίθεση. Πότε θα ξεκινήσει; Έχετε εικόνα, Αποκομίσατε κάτι καινούριο σήμερα;

Δεν έχω εικόνα, ούτε συζητήθηκε αυτό το θέμα. Ούτε θα μπορούσε να συζητηθεί, προφανώς επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Μεταφέρθηκαν και οι προβληματισμοί οι δικοί μας.

Θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η χερσαία επίθεση; Να ρωτήσω έτσι. Θεωρείτε ότι είναι δρομολογημένη έτσι κι αλλιώς;

Εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ της αποκλιμάκωσης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε, σας το λέω και δημοσίως, γιατί δεν λέει άλλα δημοσίως κι άλλα κατ ιδίαν. Υπάρχει συνέπεια και σας το λέω αυτό και ως προς τους Άραβες ηγέτες έχει σημασία, γιατί είμαστε από τις λίγες χώρες που ταυτοχρόνως συνομιλούμε με το Ισραήλ, που έχουμε τις σχέσεις που έχουμε, αλλά ταυτοχρόνως είμαστε και αξιόπιστος συνομιλητής μιας σειράς χωρών στην περιοχή, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας. Έχει συνομιλήσει με όλους αυτούς τους ηγέτες ο πρωθυπουργός. Υπάρχει ανάγκη να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι τα πράγματα δεν θα γίνουν ακόμα χειρότερα και τι κάνει προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική πλευρά. Καταλαβαίνω ότι προσπαθούμε να παίξουμε ένα ρόλο όσο μπορούμε πιο ήπιο υπέρ της αποκλιμάκωσης. Από την άλλη μεριά, εδώ είναι μια κατάσταση η οποία κλιμακώνεται, δεν αποκλιμακώνεται και είχαμε και ένα θέμα που αφορά πάρα πολύ και την Ελλάδα, το χτύπημα στον Άγιο Πορφύριο. Συζητήθηκε καθόλου αυτό σήμερα στη συνάντηση με τον κύριο Νετανιάχου;

Οι πληροφορίες που έχουμε έχουν ότι πρόκειται για παρακείμενο διπλανό κτίριο της Μονής. Το θέμα αυτό έχει τεθεί μετ επιτάσεως στις ισραηλινές αρχές. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει από όλους και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλώ δε μάλλον από εμάς που είμαστε στην ευρύτερη περιοχή. Διότι οι συνέπειες, όπως αντιλαμβάνεστε, μιας διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή δεν θα αφήσει κανέναν ανέπαφο, ακόμη και χώρες που ενδεχομένως να θεωρούν ότι είναι προνομιακοί συνομιλητές άλλων πλευρών.

Καταλαβαίνω αυτό που λένε ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά θέλω μιας και λέτε για χώρες οι οποίοι μπορεί να είναι προνομιακοί συνομιλητές άλλων πλευρών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι σήμερα στην Τεχεράνη μαζί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Λαβρόφ. Πώς βλέπετε αυτή τη συνάντηση και μπορεί να συμβάλει μια τέτοια συνάντηση στην αποκλιμάκωση της έντασης; Τον ρόλο της Τουρκίας στην ιστορία αυτή. Πώς τον βλέπετε ως κυβέρνηση.

Δεν έχω ενημερωθεί, δεν έχω προλάβει να δω τι προέκυψε από αυτή τη συνάντηση κύριε Κουβαρά. Θα σας πω μόνο ότι υπάρχουν χώρες στην περιοχή οι οποίες δεν έχουν κρύψει τους συνομιλητές τους, τις σχέσεις τους και μάλιστα η τουρκική πλευρά έχει τοποθετηθεί και δια της ηγεσίας της. Σας θυμίζω ότι δεν καταδίκασε τη Χαμάς και τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι για μας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν διαπραγματευόμαστε με την τρομοκρατία.