Ακόμα και ο πιο θερμός οπαδός των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία παραδέχεται ότι το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ διανύει τη χειρότερη κρίση της τελευταίας εικοσαετίας. Αν μάλιστα αύριο είχαμε εκλογές στη Γερμανία, στο καλύτερο σενάριο για τους Χριστιανοδημοκράτες, η παραμονή στην εξουσία θα περνούσε μέσω της επίτευξης μιας «δύσκολης» συμμαχίας με τους Πράσινους.
Του λόγου το αληθές καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της Bild, σύμφωνα με την οποία, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η αδελφή Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας συγκεντρώνουν ποσοστό 27%, με απώλεια τεσσάρων μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται στο 17%, ενισχυόμενοι κατά μία μονάδα.
Στη δεύτερη θέση, ωστόσο, βρίσκονται οι Πράσινοι με 22% και αύξηση τριών μονάδων, και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 10% (+2), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επίσης με 10% (-1) και η Αριστερά με 8% χωρίς αλλαγή στα ποσοστά της.
Εξάλλου, τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε Βάδη-Βυρτεμβέρη και Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες κατέγραψαν μεγάλες ήττες, άνοιξαν για πρώτη φορά τη συζήτηση για μία διαφορετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία.
Ενδεικτική είναι άλλωστε η έντονη φημολογία ότι ο πρωθυπουργός των Πράσινων στη Βάδη-Βυρτεμβέρη Βίνφριντ Κρέτσμαν που πριν από τις εκλογές είχε εκφράσει την προτίμηση του για την ανανέωση του κυβερνητικού συνασπισμού με το κόμμα της Μέρκελ, δείχνει να αλλάζει γνώμη. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι το 70% της βάσης των Πρασίνων του κρατιδίου θα προτιμούσε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μια άλλη κυβέρνηση.
Παράλληλα όμως τα αποτελέσματα στα δυο αυτά κρατίδια, αποτύπωσαν την έντονη κόπωση του εκλογικού σώματος η οποία γίνεται βαρύτερη από μια σειρά σκανδάλων και κακών συγκυριών για το CDU.
Οι υποθέσεις διαφθοράς στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (το σκάνδαλο των μασκών), η αποτυχία των εποπτικών αρχών να προλάβουν το γιγάντιο οικονομικό σκάνδαλο της εταιρείας Wirecard σε συνάρτηση με τη διαχείριση της πανδημίας και τη βασανιστικά αργή διαδικασία εμβολιασμών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί για το CDU, αφού ακόμα δεν έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του επόμενου Καγκελαρίου. Το κρίσιμο ερώτημα, πλέον, είναι αν το CDU και ο νέος αρχηγός του Αρμιν Λασέτ θα κάνει το "βήμα πίσω" και θα δεχθεί να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία ο άκρως δημοφιλής πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του αδελφού κόμματος CSU, Μάρκους Ζέντερ, ή αν θα επιμείνει ο υποψήφιος να είναι δικός του και να αναμετρηθεί με τον Σολτς.
"Κάποια στιγμή ανάμεσα στο Πάσχα και την Πεντηκοστή" θα έχουμε το όνομα του υποψήφιου καγκελάριου, είπε χαρακτηριστικά στο δεύτερο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης, το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Ρέτγκεν, εντείνοντας τον σκεπτικισμό στους κόλπους του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση η απώτερη ελπίδα των Χριστιανοδημοκρατών είναι ότι έως τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, οι δυσκολίες θα έχουν σχεδόν ξεχαστεί, ο πληθυσμός θα έχει εμβολιαστεί και η οικονομία θα έχει ανοίξει ξανά.