Περισσότερες από 40 είναι οι χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στην ομάδα των κρατών BRICS, δήλωσε την Πέμπτη ο κορυφαίος διπλωμάτης της Νότιας Αφρικής, αρμόδιος για τις σχέσεις με το μπλοκ.
Ο Ανί Σούκλαλ και αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών απευθύνονταν σε δημοσιογράφους στην κύρια εμπορική πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ, μία ημέρα αφότου η Νότια Αφρική επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Αυγούστου, αναφέρει το Reuters.
Το ερώτημα για το πόσο μακριά και γρήγορα θα επεκταθεί η λέσχη – με επίκεντρο τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής των εθνών που επιδιώκουν να αντισταθμίσουν την αντιληπτή ηγεμονία της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Εκτός από τις 22 χώρες που ζήτησαν επίσημα να ενταχθούν, ο Σούκλαλ δήλωσε ότι υπάρχει «ένας ισάριθμος αριθμός χωρών που έχουν εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους να γίνουν μέλη των BRICS ... (συμπεριλαμβανομένων) όλων των μεγάλων χωρών του παγκόσμιου Νότου».
Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι θέλουν τα BRICS να γίνουν πρωταθλητές του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Αργεντινή, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κούβα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι Κομόρες, η Γκαμπόν και το Καζακστάν.
Η Νότια Αφρική έχει δεχθεί πυρά από τις δυτικές χώρες για αυτό που θεωρούν υπερβολικά φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία, μακροχρόνιο σύμμαχο του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) από τότε που ήταν απελευθερωτικό κίνημα που πολεμούσε την κυριαρχία της λευκής μειονότητας. Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι τηρεί ουδέτερη στάση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο θέλει να τερματίσει μέσω διαπραγματεύσεων.
Διπλωμάτες απευθυνόμενοι στον Τύπο την Πέμπτη δήλωσαν ότι η θέση αυτή έχει δικαιωθεί από την αποδοχή της Νότιας Αφρικής και από τις δύο πλευρές ως διαμεσολαβητή στη σύγκρουση, σε αντίθεση με τις σαμποτάζ των δυτικών δυνάμεων.
Η Ρωσία άκουσε αλλά δεν αποδέχθηκε τελικά ένα ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Σιρίλ Ραμαφόσα και άλλοι Αφρικανοί ηγέτες τον περασμένο μήνα.