Οι αρνητικές απόψεις για την Κίνα αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, η οποία διεξήχθη σε 14 χώρες.
Συγκεκριμένα, η έκθεση Pew Research Center, στην οποία μετείχαν πολίτες από 14 χώρες διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την Κίνα. Συνολικά, το 73% έχει αρνητική άποψη για το Πεκίνο και την ηγεσία του.
Σε εννέα χώρες - τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά και την Αυστραλία - οι αρνητικές απόψεις έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που το Κέντρο παρακολουθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι αρνητικές απόψεις για την Κίνας αυξήθηκαν περισσότερο στην Αυστραλία, (κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι), με το 81% πια των πολιτών της να βλέπει το Πεκίνο δυσμενώς. Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση από τότε που αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Αυστραλία ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei, με την υποψία της πιθανότητας κατασκοπείας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 74 τοις εκατό των ερωτηθέντων βλέπουν την Κίνα αρνητικα, μια αύξηση 19 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2019. Στις ΗΠΑ, οι αρνητικές απόψεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι - και σχεδόν 20 μονάδες από τότε που ανέλαβε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2017.
Ο χειρισμός του κορονοϊου από την Κίνα αποτελεί σύμφωνα με τους ερωτηθέντες κεντρικό ζήτημα για την αντιδημοτικότητα της. Στις 14 χώρες, ένας μέσος όρος του 61% υποστηρίζει ότι η Κίνα είχε κάνει "κακή δουλειά" για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Για αυτήν την έρευνα, το ερευνητικό κέντρο Pew ρώτησε περισσότερους από 14.276 ενήλικες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μεταξύ 10 Ιουνίου και 3 Αυγούστου.