Πιστόριους: Η Ρωσία είναι πιθανόν να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ σε 4 με 5 χρόνια

Πιστόριους: Η Ρωσία είναι πιθανόν να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ σε 4 με 5 χρόνια

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν η Ρωσία να επιχειρήσει να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ μέχρι το 2029-2030, εξέφρασε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, σύμφωνα με τα λιθουανικά και ουκρανικά ειδησεογραφικά μέσα.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Λιθουανία, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι σε θέση να επιτεθεί στο έδαφος του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια λόγω της ταχείας στρατιωτικής εκβιομηχάνισής της και «γι' αυτόν το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε εξασφαλίσει έως τότε την αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ρωσία παράγει πλέον περισσότερα όπλα και πυρομαχικά σε μήνες από όσα κατασκευάζει ολόκληρη η ΕΕ σε ένα χρόνο.

«Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες παρακολουθούν πολύ στενά τα γεγονότα στη Ρωσία. Η στρατιωτική βιομηχανία έχει αναπτυχθεί σημαντικά εκεί, παράγοντας μεγάλες ποσότητες τανκ και αεροσκαφών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνονται επίσης σημαντικά. Μέχρι το 2026, ο αριθμός τους πιθανόν να έχει φτάσει το 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες», είπε.

Ο Πιστόριους τόνισε, επικαλούμενος αναλυτές, ότι θεωρητικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να αναδιοργανώσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2029-30 για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια πιθανή επίθεση σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε την αμυντική μας ικανότητα πρωτύτερα. Αυτό το έργο, φυσικά, απαιτεί και χρόνο και χρήμα, αλλά προσπαθούμε για να πετύχουμε τον στόχο», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Η ΕΕ αναμένεται να κατασκευάσει περίπου δύο εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού το 2025, είπε ο Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος σε Ουκρανούς δημοσιογράφους στα τέλη του 2024, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να αυξήσει την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμεύσει πάνω από 130 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια. Τα κράτη μέλη έχουν επίσης εκπαιδεύσει 75.000 Ουκρανούς στρατιώτες και έχουν επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ είναι ανένδοτος ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Η Ρωσία ξοδεύει το 9% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ συλλογικά κατά μέσο όρο μόλις 1,9%. Αυτό στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στον επιτιθέμενο. Η αδυναμία τους καλεί να μπουν», σημείωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η ΕΕ εκπονεί μια Στρατηγική Ετοιμότητας που δίνει έμφαση στην ισχυρότερη αμυντική ολοκλήρωση χωρίς τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού. Αντίθετα, το σχέδιο επικεντρώνεται στο να επιτρέψει σε 27 εθνικούς στρατούς να εργαστούν συνεκτικά.

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις από τα κράτη μέλη, τον ιδιωτικό τομέα και τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρέπει να μεταδώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε σοβαροί όσον αφορά τη δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή άμυνα», είπε η ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλλας, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στις 22 Ιανουαρίου, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη αύξησης των παραγωγικών δυνατοτήτων για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Η Ουκρανία είναι η πρώτη γραμμή της Ευρώπης για άμυνα», είπε ο Κάλλας, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας ήδη συνοδεύεται από τακτικές υβριδικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, της παρέμβασης στις εκλογές και της δολιοφθοράς σε όλη την Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε περισσότερη, ταχύτερη και ισχυρότερη υποστήριξη για την Ουκρανία γιατί η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει το Κρεμλίνο είναι η γλώσσα της δύναμης».

Ενώ τα περιορισμένα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν υψηλό κόστος για τον στρατό και την οικονομία της, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί. «Η Ρωσία δεν είναι ανίκητη, αλλά ούτε ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, ενώ αγωνιζόμαστε για την ειρήνη μέσω της δύναμης», τόνισε.