Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς ο συνδυασμός υψηλών τιμών ενέργειας και καταβύθισης των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων εκτόξευσε το πλεόνασμα στα 70,1 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το υψηλότερο τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.
Ειδικότερα, οι εισαγωγές κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν στα 72,3 δισεκατομμύρια δολάρια από 88,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο - εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση. Κυρώσεις οι οποίες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις εισαγωγές παρά στις εξαγωγές, καθώς οι τελευταίες επίσης μειώθηκαν αλλά σε μικρότερο βαθμό, από τα 166,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα 153,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Ινδία αγοράζει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού πετρελαίου - 950.000 βαρέλια την ημέρα από τον Ιούνιο -, σύμφωνα με το Reuters, ενώ και Κίνα εισήγαγε επίσης ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού κατά τον Μάιο, 1,98 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι πλησιάζει κοντά σε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά πολύ φθηνότερου ντίζελ από τη Ρωσία. Ο Μπολσονάρο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ούτε τα αρμόδια υπουργεία προέβησαν σε κάποιο σχόλιο.
Στα τέλη Ιουνίου, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, δήλωσε ότι η χώρα «θα δει» αποπληθωρισμό τον Ιούνιο, με τους καταναλωτές να τείνουν να αποταμιεύουν, αντί να ξοδεύουν. Μιλώντας σε συνέδριο του κορυφαίου ομίλου επιχειρηματικών λόμπι της Ρωσίας, ο Ρεσέτνικοφ ανέφερε ότι η ζήτηση στη ρωσική οικονομία παραμένει χαμηλή.