(Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images/Ideal Images)
Παρά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας το 2003, ο Moon Jae-in αποφάσισε να παραιτηθεί για να πάει βόλτα έναν μήνα στα Ιμαλάια. Ο φιλελεύθερος ιδεαλιστής δικηγόρος που ασχολούνταν κάποτε με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ονειρευόταν να ανοίξει ένα δικηγορικό γραφείο ώστε να αναλαμβάνει υποθέσεις δωρεάν, έγινε ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας σε μία αρκετά κρίσιμη στιγμή για την πολιτική ζωή της χώρας. “Θέλω να γίνω ένας πρόεδρος που μπορεί να πίνει ένα ποτήρι “soju” (κάτι σαν βότκα) με τον κόσμο μετά τη δουλειά”, δήλωσε σε δημοσιογράφους τον Απρίλιο.
Το αποτέλεσμα των εκλογών καθορίζει κυρίως τη διεθνή απάντηση στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, καθώς ο Moon είναι υπέρ του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα με στόχο να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Jeff Lee, trader, ήταν ανάμεσα στον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Gwanghwamun της Σεούλ για να συγχαρούν τον Moon για τη νίκη του. "Ήρθα απόψε για να γιορτάσω για τον νέο πρόεδρο", δήλωσε ο Lee. “Ο Moon δεν είναι θεός, αλλά νομίζω ότι προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα μας. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε κάποιο μέλλον".
Ο Moon κέρδισε την πρώην πρόεδρο Park Geun-hye, ηγέτιδα του συντηρητικού κόμματος της Νότιας Κορέας, η οποία κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς και είδε τη δημοτικότητά της να κατρακυλά σε άνευ προηγουμένου χαμηλά επίπεδα που έφτασαν και το 5%.
Ο "Γαλάζιος Οίκος", η προεδρική κατοικία στη Σεούλ
Οι προεκλογικές υποσχέσεις του περιλαμβάνουν μια πολιτική με "πρώτο το εθνικό συμφέρον" και ακριβώς γι'' αυτό “κέρδισε” τους ψηφοφόρους που θέλουν η χώρα να αντιμετωπίσει άφοβα τους ισχυρούς συμμάχους και γείτονές της. Μάλιστα, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο έγραψε πως η Νότια Κορέα πρέπει να μάθει να λέει "όχι στην Αμερική".
Μεταξύ άλλων, ο Moon είναι υπέρμαχος ανάληψης μέτρων που θα μειώσουν την επιρροή των οικογενειακών συγκροτημάτων "chaebol" της Νότιας Κορέας. Παραδείγματα ομίλων (chaebol) είναι οι Hyundai, Samsung, LG, Daewoo κ.λ.π.
Τριβές στις σχέσεις της Ν. Κορέας με τις ΗΠΑ;
Ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης Moon Jae-in διατηρεί μια πιο ήπια σχέση με τον Kim Jong Un, ενώ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των αυστηρών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο στενούς διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Πιονγιάνγκ.
"Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι κυβερνήτης της Βόρειας Κορέας είναι ο Kim Jong Un", δήλωσε ο Moon τον Μάρτιο. "Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αναγνωρίσουμε τον Kim Jong Un ως ομόλογό μας, είτε ασκούμε πίεση και επιβάλλουμε κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα είτε επιδιώκουμε το διάλογο".
"Πρέπει να ηγηθούμε των προσπαθειών για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την κορεατική χερσόνησο", δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. "Οι σύμμαχοί μας και οι γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να υποστηρίξουν την ηγεσία μας”.
Ο νέος πρόεδρος μάλιστα έχει ασκήσει κριτική στο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) που τοποθετήθηκε στη Νότια Κορέα. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως οι ΗΠΑ έπρεπε να περιμένουν την εκλογή νέου προέδρου για μια τέτοια κίνηση και όχι να βιαστούν φοβούμενοι πως ο Moon θα διαφωνήσει. Παράλληλα βέβαια, ανέφερε ότι θα θέσει σε διαπραγμάτευση μόνο το μακροπρόθεσμο μέλλον του THAAD.
Η καθόλου διπλωματική απάντηση του D. Trump σχετικά με το θέμα ήταν πως θέλει η Νότια Κορέα να πληρώσει για το κόστος του συστήματος THAAD. “Θα τους προστατέψουμε”, ανέφερε ο αμερικάνος Πρόεδρος. “Αλλά πρέπει να πληρώσουν το κόστος και αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνουν”. Επίσης, όπως με τα περισσότερα κράτη παγκοσμίως, ο Trump δήλωσε πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τις διμερείς συμφωνίες εμπορίου που έχουν υπογράψει διότι είναι “άθλιες”.
Ειρηνική συνύπαρξη ή πολεμικοί σχεδιασμοί
Οι παλιοί που έχουν ζήσει τον πόλεμο του 1950 φοβούνται πολύ περισσότερο για μια αναζωπύρωση ενός πολεμικού σκηνικού. "Οι άνθρωποι της γενιάς μου ανησυχούν περισσότερο για την εθνική μας ασφάλεια επειδή ξέρουμε τι σημαίνει πόλεμος", δήλωσε ο Kwon Ki-hwan, ο οποίος ήταν 12 χρονών όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Κορέας. "Έχω δει τι συμβαίνει στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός πολέμου με τα μάτια μου και γι'' αυτό υποστηρίζω όποιον βάζει πρώτα την ασφάλειά μας. Και αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη του THAAD.
"Θα προτιμούσα να έχουμε ειρήνη μετά από συνομιλίες, φυσικά, αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι πολιτικοί μας. Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι μια μέρα θα έχουμε έναν δεύτερο κορεατικό πόλεμο. Μπορεί να προκληθεί από απόφαση των ΗΠΑ αλλά τα θύματα θα είναι Κορεάτες”.
Από την άλλη, η 21χρονη Cho Eun-hye ανέφερε στον Guardian πως “αντί να ασχολούνται οι Αμερικάνοι με την ανάπτυξη του THAAD, θα προτιμούσα να δω τη Νότια Κορέα να κάνει μια πραγματική προσπάθεια να συνεργαστεί με τη Βόρεια”. "Μπορεί αυτό να μην οδηγήσεις στην επανένωση, αλλά τουλάχιστον, θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά”.
Πηγή: Reuters, Guardian, Usatoday
Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη