Βασική επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να εξασφαλίσουν μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας εντός των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNN «υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη επί του παρόντος, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές, η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για αυτή τη συμφωνία εντός 100 ημερών».
Αυτό που προκαλεί εντύπωση -αν και πλέον όχι τόσο μεγάλη όση προκάλεσε η ρήξη σε ζωντανή μετάδοση με τον Ουκρανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο- είναι το γεγονός πως στο Οβάλ γραφείο εξακολουθούν να επιλέγουν να ασκούν πίεση μονομερώς στο Κίεβο.
Μια πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου περιλαμβάνει την αναγνώριση του ελέγχου της Κριμαίας από τη Ρωσία, κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει.
«Είναι δύσκολο να δούμε (την Κριμαία) σε οποιαδήποτε συμφωνία εκτός από το να παραμείνει ως έχει τώρα. Αλλά είναι σαφώς δύσκολο για τον Ζελένσκι», δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNN.
Οι ΗΠΑ απαιτούν επίσης όχι μόνο από το Κίεβο αλλά και από την Ευρώπη τη νομιμοποίηση της κατοχής της Κριμαίας που είναι σε ρωσικά χέρια από το 2014.
Στον αντίποδα ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αξιώνει το παραμικρό -όχι δημόσια τουλάχιστον- από τη Μόσχα. Οι αμερικανικές θέσεις έγιναν μάλιστα για ακόμη μία φορά δεκτές με ικανοποίηση από το Κρεμλίνο. Ο Πεσκόφ υπογράμμισε μάλιστα πως είναι κομβική η συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις και πρέπει να συνεχιστεί.
Η κατάσταση οδεύει σε αδιέξοδο. Ο Ζελένσκι είναι απίθανο να κάνει άλλο πίσω, να αγνοήσει το αίμα του λαού του που επί τρία χρόνια χύνεται στα πεδία και να καταπατήσει το Σύνταγμα της χώρας του μόνο για να ξεκινήσει συζήτηση για τη λήξη ενός πολέμου που δεν ζήτησε και δεν ξεκίνησε ο ίδιος.
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων
Ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός είναι πολύ ισχυρά αιτήματα των Ευρωπαίων», ανακοίνωσε την Τετάρτη (23/04) η γαλλική προεδρία, μετά τo τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για «εδαφικές ανταλλαγές» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Καθώς Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί συναντώνται με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, «ο στόχος παραμένει η οικοδόμηση μιας κοινής προσέγγισης που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ στους Ρώσους», τόνισε το Ελιζέ.
Από την Αγκρα της Ινδίας ο Βανς δήλωσε ότι Μόσχα και Κίεβο πρέπει να επιτύχουν συμφωνία, διαφορετικά η Ουάσινγκτον θα σταματήσει τις προσπάθειες για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.
Από βρετανικής πλευράς, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως εναπόκειται «στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της».
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τεθεί ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι. Στο τέλος, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», είπε ο εκπρόσωπος.