Σχεδόν τεσσερισήμισι μήνες αφότου ξέσπασε στο Σουδάν ο πόλεμος για την εξουσία ανάμεσα στον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (επικεφαλής των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), και τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, (επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και de facto πρόεδρο της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021), ο τελευταίος απέρριψε χθες το ενδεχόμενο να αναζητηθεί συμβιβασμός, να επιλυθεί η κρίση μέσω διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα συμφωνήσουμε με προδότες και δεν θα σφίξουμε τα χέρια οποιουδήποτε πρόδωσε τον σουδανικό λαό», δήλωσε ο στρατηγός Μπουρχάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ναύσταθμο κοντά στο Πορτ Σουδάν.
Βρίσκεται στο πρώτο ταξίδι του εκτός της πρωτεύουσας Χαρτούμ αφότου ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, τη 15η Απριλίου. Ως την περασμένη εβδομάδα, ήταν ταμπουρωμένος στο γραφείο του στο γενικό επιτελείο, που έγινε επανειλημμένα στόχος επιθέσεων της άλλης πλευράς.
Μέσα ενημέρωσης του Σουδάν εκτιμούν πως ο αρχηγός του κράτους θα ταξιδέψει στο εξωτερικό για επαφές.
«Μανιφέστο» για την επίλυση της σύγκρουσης αναρτήθηκε εξ ονόματος του στρατηγού Ντάγκλο, ως πρότινος de facto αντιπροέδρου, στο X (το πρώην Twitter) την Κυριακή.
Στα δέκα κύρια σημεία του συμπεριλαμβάνονται η διεξαγωγή εκλογών, η συμμετοχή των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία και ο τερματισμός αυτής που αποκαλεί δομική ανισότητα, καθώς και η αναδιάρθρωση του στρατού.
Μαχητές του στρατηγού Ντάγκλο και αραβικές πολιτοφυλακές με τις οποίες έχουν συμμαχήσει κατηγορούνται για σωρεία εγκλημάτων πολέμου, ανάμεσά τους δολοφονίες αμάχων, βιασμούς, λεηλασίες κ.ο.κ., ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής των ΔΤΥ δεν έχει κάνει καμιά δημόσια εμφάνιση εδώ και μήνες.
Οι δυο στρατηγοί είχαν καταλάβει μαζί την εξουσία με το πραξικόπημα του 2021, όμως η διένεξη ανάμεσά τους για την εξουσία μετατράπηκε σε πόλεμο στα μέσα Απριλίου, με αφορμή τους όρους ένταξης των ανδρών του στρατηγού Ντάγκλο στις τακτικές δυνάμεις.
Έκτοτε έχουν ανακοινωθεί επανειλημμένα συμφωνίες ανάμεσα στα μέρη που προέβλεπαν κατάπαυση του πυρός, αλλά καμιά δεν τηρήθηκε, όλες κατέρρευσαν, οι περισσότερες μέσα σε λίγες ώρες.
Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 5.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED. Ο πραγματικός απολογισμός όμως θεωρείται πως είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς πολλές περιοχές της χώρας είναι εντελώς αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ τα δυο στρατόπεδα δεν ανακοινώνουν τις απώλειές τους.
Πάνω από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης και πάνω από 6 εκατομμύρια Σουδανοί βρίσκονται πλέον στα «όρια του λιμού», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πόλεμος και η πείνα απειλούν πλέον να «κυριεύσουν» το Σουδάν και να φέρουν αντιμέτωπη την ευρύτερη περιοχή με ανθρωπιστική καταστροφή, προειδοποίησε την Παρασκευή ο ΟΗΕ, αντιμέτωπος με ελλείψεις κεφαλαίων και γραφειοκρατικά εμπόδια για τη διανομή βοήθειας.