Παρά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία είναι πιθανό να πει το «ναι» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η συμμαχία θα πρέπει να πληρώσει πρώτα ένα τίμημα, γράφει το Politico.
«Το τίμημα που θα πληρώσει το ΝΑΤΟ είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή, αλλά ότι θα υπάρξει είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Γιαπ ντε Χουυπ Σέφερ, πρώην γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
Το 2009, η Τουρκία αντιτάχθηκε στον διορισμό του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ως ανώτατου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ και όταν υποχώρησε «έλαβε ως έπαθλο τον διορισμό ενός αναπληρωτή γενικό γραμματέα».
Τι κρύβουν οι τουρκικοί ελιγμοί
Κατ' αρχάς, ο Ερντογάν ανέκαθεν έκανε σκληρές δηλώσεις για την τρομοκρατία και το PKK για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Δεύτερον, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα «αλλάξει την εσωτερική πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, επειδή είναι δύο πλήρως ανεπτυγμένες και βαριά οπλισμένες χώρες που εντάσσονται στη συμμαχία».
Για χρόνια, η Άγκυρα ήταν αξιόπιστος πελάτης των ΗΠΑ, αγοράζοντας δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Όμως, η σχέση διερράγη το 2019 όταν η Τουρκία αγόρασε τα ρωσικά S-400 και οι Αμερικανοί έδιωξαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Πάντως, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υποστήριξε προσωρινά το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, το οποίο εξετάζεται τώρα από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.
Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν, ωστόσο, ότι η φινλανδική και σουηδική προσέγγιση στο PKK παραμένει κλειδί για την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Στο μεταξύ, Σουηδοί και Φινλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία και ανώτερα στελέχη από όλη τη συμμαχία επέμειναν ότι θα επιτευχθεί συναίνεση.