Φωτογραφία αρχείου
Politico: Tέλος εποχής για τη Λεπέν;
Shutterstock
Shutterstock
Φωτογραφία αρχείου

Politico: Tέλος εποχής για τη Λεπέν;

print_article

«Πολιτικός σεισμός» στη Γαλλία - όχι για πρώτη φορά- έπειτα από τις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Politico, καθώς το πολιτικό τοπίο άλλαξε και πριν επτά χρόνια με την άνοδο του Μακρόν.

Σήμερα, πέρα από τα πρωτοσέλιδα που μιλούν για την «ήττα της ακροδεξιάς» και την «ανάκαμψη της αριστεράς», η πολιτική αρχίζει να επαναπροσδιορίζεται στη χώρα σε ένα πιο οικείο μοτίβο αριστεράς εναντίον δεξιάς. Ωστόσο, η ήττα της Λεπέν για τρίτη φορά σε επτά χρόνια αποτελεί πράγματι ήττα της ακροδεξιάς αναρωτιέται το Politico. Με άλλα λόγια, έχοντας απορρίψει οι Γάλλοι την αντιευρωπαϊκή, φιλορωσική Λεπέν τρεις φορές είναι ποτέ πιθανό οι ψηφοφόροι να την εκλέξουν;

«Όχι», απαντά το Politico, διατυπώνοντας παράλληλα μια αντίθετη ισχυρή άποψη.

Πρώτον, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μια ήττα, αλλά μέρος μιας άλλης πορείας προς τη νίκη. Το ακροδεξιό μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση αυξήθηκε από έξι έδρες το 2017 σε 88 το 2022 και 143 το περασμένο Σαββατοκύριακο.  

Το σύστημα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στη Γαλλία βασίζεται στον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν και στο πόσες έδρες κερδίζουν. Με την επιτυχία του Εθνικής Συσπείρωσης, το κόμμα κέρδισε ουσιαστικά ένα τζακ ποτ πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μέχρι πρότινος συνήθιζαν να πηγαίνουν σε πιο mainstream κόμματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα δεν θα αποτελούν πλέον πρόβλημα.

Η σημασία της απόρριψης

Όμως είναι γεγονός ότι το κόμμα της Λεπέν για τρίτη φορά από το 2017 μπορεί στον πρώτο γύρο να «φλέρταρε» με την εξουσία στο δεύτερο όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως η ίδια θα ήθελε. Και αυτή τη φορά η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επιζήμια από τις προηγούμενες, σχολιάζει το άρθρο.


Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν | Ludovic Marin, Pool photo via AP

Η Εθνική Συσπείρωση μπήκε στην εκλογική κούρσα ισχυριζόμενη ότι είναι ένα μεταμορφωμένο κόμμα, με τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά να ηγείται. Το κόμμα όμως τελικά έχασε επειδή πάνω από 200 υποψήφιοι από αριστερά και κεντρώα κόμματα αποχώρησαν μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών προκειμένου να αποτρέψουν την εκλογή ακροδεξιών υποψηφίων στον δεύτερο. Αλλά η απώλεια των ψήφων οφειλόταν επίσης στην αποκάλυψη του ψευδούς ισχυρισμού του ότι είναι ένα σοβαρό, μετριοπαθές κόμμα.

Επίσης, η προεκλογική εκστρατεία από ένα φρέσκο και δημοφιλές πρόσωπο, τον υποψήφιο πρωθυπουργό Μπαρντελά ο οποίος σε ηλικία 28 ετών έχει γίνει αστέρι του TikTok και δημοφιλής σχολιαστής των 24ωρων ειδησεογραφικών καναλιών, μπορεί να έμοιαζε επιτυχημένη, αλλά τα σύννεφα δεν άργησαν όταν η φήμη του Μπαρντελά ως παιδί - θαύμα στην πολιτική υπονομεύτηκε από μια σειρά παραπόνων από τα μέσα ενημέρωσης.

Δεκάδες από τους υποψηφίους του αποκαλύφθηκαν - κυρίως από ιστορίες στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης - ως ρατσιστές, αντισημίτες, λάτρεις του Πούτιν και αρνητές του κόβιντ. Ένας μάλιστα βρέθηκε να έχει ποινικό μητρώο για ένοπλη ληστεία.

Επιπλέον, ο Μπαρντελά και η Λεπέν άλλαζαν σχεδόν καθημερινά τη ρότα τους, καθώς προσπαθούσαν από τη μία, να φανούν σοσιαλιστές-παρεμβατικοί στους φτωχότερους ψηφοφόρους και από την άλλη φιλελεύθεροι-αντι-φορολογητές στους επιχειρηματίες και τη μεσαία τάξη.

Τι μέλλει γενέσθαι

Μπαρντελά και Λεπέν έχουν τώρα τρία χρόνια (και πολλά χρήματα) για να προσπαθήσουν εκ νέου. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η Μαρίν Λεπέν θα έχει μια δύσκολη αποστολή στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής υποδηλώνουν ότι ο τριμερής, μετά το 2017, διχασμός της γαλλικής πολιτικής - ριζοσπαστική αριστερά, μακρονιστικό κέντρο και σκληρή και ακροδεξιά - παραμένει. Αλλά υπήρχαν ενδείξεις, τόσο σε αυτές τις εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ότι η παλιά, μεταρρυθμιστική, φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά έχει αναζωογονηθεί. 

Σίγουρα, απέχει πολύ από τη μεταμόρφωση που πέτυχαν ο Κιρ Στάρμερ και το νέο κυβερνών Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν τον αριθμό των βουλευτών που έχουν στη νέα συνέλευση από 31 σε 65, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον οριακά μικρότεροι από τη σκληρά αριστερή, αντικαπιταλιστική, αντιευρωπαϊκή Γαλλία των Ακάθιστων. Και ενώ οι Σοσιαλιστές εξακολουθούν να μην έχουν έναν αξιόπιστο ηγέτη σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν αρκετές επιλογές.

Οι κεντροδεξιοί, πρώην γκωλικοί είχαν επίσης καλή εμφάνιση στις εκλογές, αφού αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τον ηγέτη τους, Ερίκ Τσιότι, σε μια ατιμωτική κατώτερη συνεργασία με την ακροδεξιά. Έτσι αναδείχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων, με 68 βουλευτές - λίγο περισσότερους από πριν.

Είναι λοιπόν αυτή η αρχή μιας ανακατάκτησης του δεξιού εκλογικού σώματος από τους διαδόχους του Σαρλ ντε Γκολ, του Ζακ Σιράκ και του Νικαλά Σαρκοζί αναρωτιέται το Politico. Ίσως. Αλλά εξακολουθούν να υποφέρουν από μια πληθώρα επίδοξων ηγετών και από κανέναν προφανή υποψήφιο για το 2027.

Μέχρι το αποτέλεσμα της Κυριακής τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως στο εξωτερικό, φαίνονταν πεπεισμένα ότι η Λεπέν ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει την προεδρία το 2027. Αν αυτή η τυμπανοκρουσία ξαναρχίσει τώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Λεπέν υπέστη σοβαρή ζημιά από την απροσδόκητη τρίτη θέση που κατέλαβε στις εκλογές. Μπορεί να ανακάμψει, αλλά η προεδρική κούρσα του 2027 είναι πλέον ορθάνοιχτη.

Αντιμέτωπη η Λεπέν το 2027 με έναν δεύτερο γύρο και με έναν «σχεδόν οποιοδήποτε» αντίπαλο απέναντί της  (εκτός από την άκρα αριστερά), πιθανότατα οι Γάλλοι θα την απορρίψουν ξανά.

Η Γαλλία είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι νομίζουν πολλοί Γάλλοι. Είναι επίσης μια πιο υγιής δημοκρατία απ' ό,τι πιστεύουν ορισμένοι Γάλλοι και ξένοι σχολιαστές.