Διαβεβαιώσεις ότι η Πολωνία θα αρνηθεί να εφαρμόσει τον υποχρεωτικό μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών έδωσε την Τετάρτη (10/04) ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, παρά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τον αντίστοιχο μηχανισμό αλληλεγγύης, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτό το σύμφωνο καθιστά αυστηρότερους κανόνες για το δικαίωμα στο άσυλο, αλλά περιλαμβάνει επίσης υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων για τα κράτη μέλη ή εναλλακτικά μια συνεισφορά περίπου 20.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που απορρίφθηκε, για να βοηθήσει χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία.
«Θα βρούμε τρόπους ώστε, ακόμη και αν το σύμφωνο μετανάστευσης τεθεί σε ισχύ σε γενικά αμετάβλητη μορφή, θα προστατεύσουμε την Πολωνία από τον μηχανισμό επανεγκατάστασης», υποσχέθηκε ο Τουσκ ενώπιον του Τύπου. Ο Πολωνός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει μάλλον να επικεντρωθούν σε μηχανισμούς για την προστασία των συνόρων τους και όχι σε μηχανισμούς ανακατανομής των μεταναστών μεταξύ τους.
Μαζί με την Ουγγαρία, η Πολωνία καταψήφισε αυτό το σύμφωνο στο Συμβούλιο της ΕΕ πέρυσι, όταν η κυβέρνηση στη Βαρσοβία ηγούνταν από το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), τώρα στην αντιπολίτευση αφού ο φιλοευρωπαίος φιλελεύθερος Ντόναλντ Τουσκ σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Οι δύο χώρες, οι οποίες θεώρησαν ότι οι αντίστοιχες εισφορές για τους απορριφθέντες μετανάστες ισοδυναμούν με πρόστιμο, αμφισβήτησαν επίσης τη διαδικασία με την οποία εγκρίθηκε το σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση, δηλαδή την εξουδετέρωση της αντίθεσης ορισμένων κρατών μελών με προσφυγή στην ειδική πλειοψηφία, αντί για συναίνεση.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σιγιάρτο, περιέγραψε την Τετάρτη τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου ως «πράσινο φως για την παράνομη μετανάστευση» και διαβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία θα διατηρήσει φυσικά και νομικά εμπόδια στα σύνορά της για να αποτρέψει τους μετανάστες από την είσοδο στην επικράτειά της, αναφέρει το πρακτορείο MTI.
Η μεταρρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2026, πρέπει ακόμη να επικυρωθεί επίσημα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, πιθανότατα στο τέλος του μήνα. Στόχος των διαπραγματευτών είναι η τελική έγκριση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου