«Δεν θα μεταφέρουμε πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Πολωνία: Δεν θα στέλνει πλέον όπλα στο Κίεβο εν μέσω της διαμάχης για τα σιτηρά
Shutterstock
Shutterstock

Πολωνία: Δεν θα στέλνει πλέον όπλα στο Κίεβο εν μέσω της διαμάχης για τα σιτηρά

«Δεν θα μεταφέρουμε πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Πολωνία ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη (20/09), το βράδυ ότι δεν θα προσφέρει πλέον όπλα στο Κίεβο, μια δήλωση ενδεικτική της όξυνσης της έντασης μεταξύ των δύο συμμάχων.

«Δεν θα μεταφέρουμε πλέον κανένα όπλο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News.

«Θα επικεντρωθούμε κυρίως στον εκσυγχρονισμό και τον γρήγορο εξοπλισμό του πολωνικού στρατού προκειμένου να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς χερσαίους στρατούς στην Ευρώπη, και αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε.

Ο Μοραβιέτσκι δεν διευκρίνισε πότε η Πολωνία, μία από τις χώρες που παρέχουν τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, σταμάτησε να εξοπλίζει τη γείτονά της ούτε αν αυτό συνδέεται με την αντιπαράθεση για τα ουκρανικά σιτηρά, τις εισαγωγές των οποίων απαγόρευσε η Βαρσοβία με στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα των αγροτών της.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες αφού η Βαρσοβία κάλεσε «εκτάκτω» τον Ουκρανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ.

Χθες ο Ζελένσκι, κατήγγειλε ότι κάποιες χώρες εμποδίζουν την αλληλεγγύη (με την Ουκρανία) υποστηρίζοντας έμμεσα τη Ρωσία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρεσβευτή, κατήγγειλε αυτό τον «ψευδή ισχυρισμό», τον οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα άδικο απέναντι στη Πολωνία η οποία στηρίζει την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου».

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Σε απάντηση το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αντιδρώντας ο Μοραβιέτσκι, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να απαγορεύσει την εισαγωγή και άλλων ουκρανικών προϊόντων.

«Η άσκηση πίεσης στην Πολωνία στα διεθνή φόρουμ ή η κατάθεση προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια δεν είναι οι κατάλληλες μέθοδοι για να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών μας», σχολίασε η πολωνική διπλωματία σε ανακοίνωσή της.

«Ζητάμε από τους Πολωνούς φίλους μας να βάλουν στην άκρη το συναίσθημα», αντέδρασε ο Όλεχ Νικολένκο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση της Βαρσοβίας ότι καλεί τον Ουκρανό πρεσβευτή για να του διαμαρτυρηθεί.

Καταγγέλλοντας τον «απαράδεκτο για την Ουκρανία χαρακτήρα της μονομερούς απαγόρευσης από την Πολωνία των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών», ο Νικολένκο πρόσθεσε ότι «η ουκρανική πλευρά πρότεινε στην Πολωνία μια εποικοδομητική λύση στο πρόβλημα των σιτηρών».

Επέκρινε εξάλλου «τον λανθασμένο χαρακτήρα» των δηλώσεων του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, συνέκρινε την Ουκρανία με έναν άνθρωπο που πνίγεται και κινδυνεύει να παρασύρει στον βυθό και να πνίξει και όποιον προσπαθεί να τον σώσει, εννοώντας τη χώρα του.

Η Πολωνία βρίσκεται εν μέσω εκστρατείας ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα, με την δεξιά κυβέρνηση να μάχεται για την επανεκλογή της. Η Βαρσοβία επικεντρώθηκε αρχικά στο να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει την απόπειρα εισβολής της Ρωσίας, ωστόσο αυτή η υποστήριξη έχει μειωθεί καθώς οι συνέπειες της υποστήριξης της Ουκρανίας για τους δικούς της αγρότες έχουν γίνει πιο εμφανείς.