Χάρις vs Τραμπ: Η πρόβλεψη του CNN για τον χάρτη των εκλεκτόρων
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ

Χάρις vs Τραμπ: Η πρόβλεψη του CNN για τον χάρτη των εκλεκτόρων

Η άνοδος της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών έχει αναδιαμορφώσει τον χάρτη των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου από τις αρχές του έτους, όταν η αναμέτρηση φαινόταν να διεξάγεται μεταξύ ενός αντιδημοφιλή και ηλικιωμένου εν ενεργεία προέδρου, του Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου που νίκησε τέσσερα χρόνια πριν, Ντόναλντ Τραμπ.

Το CΝN μέσω έρευνας που πραγματοποίησε αποτυπώνει τον εκλογικό χάρτη των ΗΠΑ, όπου φαίνεται ότι η Χάρις έχεις σαφώς περισσότερες πιθανότητες να πετύχει τον στόχο των 270 εκλεκτόρων σε σχέση με τον Τζο Μπάιντεν. Έτσι, η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά επανέρχεται στα επίπεδα που βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του 2020, με επτά πολιτείες (και μία περιφέρεια του Κογκρέσου στη Νεμπράσκα) ως το κεντρικό πεδίο δράσης στο οποίο οι υποψήφιοι και οι εκστρατείες τους θα αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και των χρημάτων τους για να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο. Στις τέσσερις εβδομάδες από τότε που ο Μπάιντεν τερμάτισε την προεδρική του υποψηφιότητα, σε αυτές τις επτά πολιτείες δαπανήθηκαν συνολικά 240 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικές δαπάνες, σύμφωνα με την AdImpact, με σχεδόν ισομερή κατανομή μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

(Πηγή χάρτη: CNN.com)

Πριν την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν στην εκλογική κούρσα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σαφές πλεονέκτημα. Αυτό, όμως, «εξανεμίστηκε» μετά την είσοδο της Χάρις σε αυτήν. Μια από τις επιτυχίες της τωρινής αντιπροέδρου των ΗΠΑ ήταν η ενοποίηση του κόμματός της και η αποκατάσταση της πολιτικής του επιρροής σε βασικές εκλογικές ομάδες (έγχρωμοι ψηφοφόροι, νέοι ψηφοφόροι, γυναίκες ψηφοφόροι), οι οποίες αποτελούσαν μέρος των πρόσφατων νικηφόρων συνασπισμών των Δημοκρατικών υποψηφίων. Βέβαια, η αναμέτρηση εξακολουθεί να μην προσφέρει περιθώρια λάθους, αφού δεν υπάρχει για την ώρα σαφές φαβορί.

Το CNN στην ανάλυσή του, έχει μετατρέψει το status τεσσάρων πολιτειών από «φιλορεπουμπλικανικές» σε «αμφίρροπες» ως προς την επιλογή τους. Πρόκειται για το Μίσιγκαν, τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα που συνολικά έχουν 53 εκλογικές ψήφους.

Ο Τραμπ έχει τώρα 24 πολιτείες (και μία περιφέρεια του Κογκρέσου στο Μέιν) που είτε τον στηρίζουν σταθερά είτε τείνουν προς τη στήριξή του, οι οποίες συνολικά έχουν 219 εκλέκτορες, 51 λιγότερους από όσους απαιτούνται για τη νίκη.

Από την πλευρά της, η Χάρις έχει 19 πολιτείες συν την περιφέρεια της Κολούμπια που είτε τη στηρίζουν σταθερά είτε τείνουν προς τη στήριξή της, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων της σε 225, 45 λιγότερους από τους 270.

Συνολικά επτά πολιτείες (και μία περιφέρεια του Κογκρέσου της Νεμπράσκα) με συνολικά 94 εκλέκτορες θεωρούνται πραγματικά αμφίρροπες, καθώς οδεύουμε προς το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών και τις τελευταίες εβδομάδες του καλοκαιριού.

Από τη στιγμή που με τη δραστηριοποίηση της Χάρις στην προεκλογική μάχη οι Δημοκρατική ανέκτησαν την ανταγωνιστικότητά τους σε κάποιες περιφέρειες που προηγουμένως θεωρούνταν χαμένες (Αριζόνα, Νεβάδα, Τζόρτζι, Βόρεια Καρολίνα), ο πιο άμεσος τρόπος να φτάσει στη νίκη θα ήταν να διατηρήσει τη νίκη στις τρεις λεγόμενες πολιτείες του «μπλε τείχους» (Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν) και την περιφέρεια του Κογκρέσου της Ομάχα στη Νεμπράσκα.

Από την πλευρά του ο Τραμπ, θα πρέπει να κρατήσει όλες τις πολιτείες που κέρδισε το 2020 και να ξανακερδίσει τη Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια (δύο πολιτείες που κέρδισε το 2016). Σε αυτό το σενάριο, είναι κρίσιμο για τον Τραμπ να προσπαθήσει να διατηρήσει «ρεπουμπλικανική» τη Βόρεια Καρολίνα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του εκεί μέσα σε τόσες εβδομάδες και έχει αυξήσει την επένδυσή του στην τηλεοπτική διαφήμιση στην πολιτεία Tar Heel.

Ρεπουμπλικανικές πολιτείες: (ΣΥΝΟΛΟ: 188 εκλογικές ψήφοι)

Αλαμπάμα (9), Αλάσκα (3), Αρκάνσας (6), Αϊντάχο (4), Ιντιάνα (11), Αϊόβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισιπή (6), Μιζούρι (10), Μοντάνα (4), Νεμπράσκα (4), Βόρεια Ντακότα (3), Οχάιο (17), Οκλαχόμα (7), Νότια Καρολίνα (9), Νότια Ντακότα (3), Τενεσί (11), Τέξας (40), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (4), Γουαϊόμινγκ (3)

Ρεπουμπλικανική τάση: (ΣΥΝΟΛΟ: 31 εκλογικές ψήφοι)

Φλόριντα (30), Μέιν 2η περιφέρεια του Κογκρέσου (1)

Δημοκρατικές πολιτείες: (ΣΥΝΟΛΟ: 175 εκλογικές ψήφοι)

Καλιφόρνια (54), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Ουάσιγκτον (3), Χαβάη (4), Ιλινόις (19), Μέιν (3), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιου Τζέρσεϊ (14), Νέα Υόρκη (28), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Ουάσιγκτον (12)

Δημοκρατική τάση: (ΣΥΝΟΛΟ: 50 εκλογικές ψήφοι)

Κολοράντο (10), Μινεσότα (10), Νιου Χάμσαϊρ (4), Νέο Μεξικό (5), Όρεγκον (8), Βιρτζίνια (13)

Αμφίρροπες αναμετρήσεις: (ΣΥΝΟΛΟ: 94 εκλογικές ψήφοι)

Αριζόνα (11), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (15), Νεμπράσκα 2η περιφέρεια του Κογκρέσου (1), Νεβάδα (6), Βόρεια Καρολίνα (16), Πενσυλβάνια (19), Ουισκόνσιν (10)