Αργά το βράδυ της Παρασκευής, κάπου στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, τρομοκράτες της Χαμάς παρέδωσαν τη Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραανάν σε μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μητέρα και κόρη έδειχναν εμφανώς καταπονημένες και ψυχολογικά επηρεασμένες από την ταλαιπωρία τους.
Οι Αμερικανοϊσραηλινές από το Σικάγο ήταν δύο από τους συνολικά 203 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, μετά την εισβολή και το μακελειό που πραγματοποίησαν σε οικισμούς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
«Παρόλα τα καλά νέα της χθεσινής νύχτας, αυτή παραμένει η μεγαλύτερη κρίση ομηρίας στην ιστορία του Ισραήλ», τονίζει σε ανάλυσή του το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, που υπογράφει ο ανταποκριτής του στη Μέση Ανατολή, Άλιστερ Μπάνκαλ.
Η απελευθέρωση των Ράαναν επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ορισμένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς διαμένουν στη Ντόχα και διατηρούν γραφεία εκεί.
Ενώ κάποιοι αναρωτιούνται γιατί το Κατάρ, ένας σύμμαχος της Δύσης επιτρέπει στη Χαμάς να παραμένει εκεί, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό που συνέβη την Παρασκευή είναι ένα παράδειγμα που εξηγεί γιατί είναι καλύτερο να είναι η Χαμάς κοντά παρά να στέλνεται στην εξορία σε ένα μη φιλικό, στους δυτικούς, κράτος.
Εάν το Κατάρ έκλεινε το γραφείο και απέλαυνε τη Χαμάς, πιθανότητα τα στελέχη της θα πήγαιναν στην Τεχεράνη ή και στη Μόσχα. Έτσι, οι γραμμές επικοινωνίας, τόσο ζωτικής σημασίας σε μια τέτοια στιγμή, θα χάνονταν.
Συνεχίζοντας την ανάλυσή του ο Βρετανός δημοσιογράφος, τονίζει πως η δικαιολογία «ανθρωπιστικοί λόγοι» που έδωσε η Χαμάς ενδεχομένως θα μπορούσε να κρύψει μυριάδες άλλους λόγους.
«Θεωρώ απίθανο να έγιναν παραχωρήσεις στη Χαμάς σε αντάλλαγμα για την επιστροφή τους, το πιο πιθανό είναι ότι αυτή ήταν μια προσπάθεια της ομάδας να φανεί κάπως πιο συμπονετική. Πολλοί από τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα έχουν σοβαρές και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή τους ιατρικές παθήσεις: καρκίνος, νεφροπάθεια, αυτισμός και διαβήτης είναι μερικές μόνο από αυτές που γνωρίζουμε. Η ηλικία τους κυμαίνεται από εννέα μηνών έως 90 ετών και οι περισσότεροι είναι πολίτες και όχι στρατιώτες, αν και ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας αιχμαλωτίστηκε», επισημαίνει.
Και υπογραμμίζει πως οι περαιτέρω απελευθερώσεις ομήρων θα είναι μια πιο δύσκολη υπόθεση.
«Η μοίρα τους (των υπολοίπων ομήρων) είναι πολύ πιο περίπλοκη, δεν μπορώ να δω τη Χαμάς να παραδίδει πίσω τους Ισραηλινούς στρατιώτες χωρίς να απαιτήσει σημαντικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα, πιθανότατα την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, αλλά οι διαπραγματευτές θα πείσουν τη Χαμάς ότι δεν υπάρχει κανένας ανθρώπινος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κρατάει αιχμάλωτες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», τονίζει.
⚠️ Video footage of Hamas releasing two American hostages, Judith Tai Raanan and her 17-year-old daughter, Natalie Raanan yesterday.
— World Chairman 👑 (@Worldchairman_1) October 21, 2023
The 🇺🇸US citizens were handed over at the border with Gaza and are now in the care of the Israel Defense Forces.#GazaHospitalBombing #deprem… pic.twitter.com/holWDpMgRL
Πώς οι όμηροι επηρεάζουν τη χερσαία επίθεση
Στη συνέχεια, αναφέρεται στο τι θα γίνει με την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, εξηγώντας τα συν για το Ισραήλ στο να δώσει χρόνο στους διαπραγματευτές και τα πλην του να καθυστερήσει την χερσαία επιχείρηση.
«Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παροτρύνουν το Ισραήλ να αναστείλει τα όποια σχέδια μπορεί να υπάρχουν για μια επικείμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους», σημειώνει και προσθέτει:
«Αυτή η θέση, αν υποθέσουμε ότι είναι αληθινή, θα ενισχυθεί από τα γεγονότα της χθεσινής νύχτας. Αναμφίβολα, η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων μέσω της διπλωματικής οδού είναι προτιμότερη από μια στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης. Με τόσους πολλούς ομήρους να βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, και πιθανότατα να είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Λωρίδα τόσο επίγεια όσο και υπόγεια, το να κλωτσάς πόρτες και να μπαίνεις μέσα πυροβολώντας είναι γεμάτο με ακραίους κινδύνους για τους Ισραηλινούς στρατιώτες και τους ίδιους τους ομήρους».
«Ενώ υπάρχει σίγουρα λογική σε αυτό, έχοντας περάσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο προετοιμάζοντας τις δυνάμεις του, το Ισραήλ ίσως θέλει να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα, στερώντας από τη Χαμάς περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για τη μάχη που έρχεται», καταλήγει η ανάλυση του βρετανικού δικτύου.
Η στιγμή που ο Μπάιντεν επικοινωνεί με τις δύο Αμερικανίδες
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταγράφεται να επικοινωνεί με τις δύο απελευθερωμένες ομήρους Τζούντιθ και Νάταλι Ράναν.
Ο Μπάιντεν φανερά ανακουφισμένος που συνομιλεί με τις δύο γυναίκες που κρατούνταν ως όμηροι της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, είπε χαρακτηριστικά «Είτε επιστρέψατε σπίτι, είτε δεν επιστρέψατε ακόμα, χαίρομαι πάντως που είστε ελεύθερες»
Οι δύο γυναίκες ευχαρίστησαν θερμά τον Αμερικανό πρόεδρο που βοήθησε στην απελευθέρωσή τους, ενώ συγκεκριμένα η Νάταλι Ράναν, τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που παρείχε στο Ισραήλ. Ο ίδιος της απάντησε «Χαίρομαι μόνο που καταφέραμε να σας βγάλουμε έξω. Θα τους απελευθερώσουμε όλους. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό εδώ και πολύ καιρό».
Judith and Natalie, I’m so glad you’re coming home. pic.twitter.com/c7az0PcYXn
— President Biden (@POTUS) October 21, 2023
Η εθνικότητα των ομήρων
Οι όμηροι προέρχονται από δεκάδες διαφορετικές χώρες, ενώ πολλοί έχουν ισραηλινή υπηκοότητα.
Είκοσι ή περισσότεροι Αμερικανοί αγνοούνται, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει πόσοι από αυτούς κρατούνται ως όμηροι.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις δήλωσε στους δημοσιογράφους, την Τρίτη, ότι δέκα από τους ομήρους είναι Αμερικανοί.
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι 17 υπήκοοί της κρατούνται. Οκτώ Γερμανοί είναι μεταξύ των ομήρων, από τους οποίους περίπου οι μισοί συνελήφθησαν σε κιμπούτς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ δήλωσε ότι κρατούνται 16 πολίτες της χώρας του.
Τουλάχιστον εννέα Βρετανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί και επτά αγνοούνται, ανέφερε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ισραήλ την Πέμπτη, ο Σούνακ συναντήθηκε με τις οικογένειες δύο αγνοουμένων, οι οποίοι εκτιμάται ότι κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα.
Η Γαλλία δεν έχει γνωστοποιήσει τον αριθμό των πολιτών της που κρατούνται στη Γάζα, αν και έχει ανακοινώσει ότι επτά Γάλλοι είναι αγνοούμενοι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, εκ των οποίων κάποιοι κρατούνται ως όμηροι.
Ο Οφιρ Ενγκελ, 18χρονος Ολλανδός υπήκοος, απήχθη από κιμπούτς και μεταφέρθηκε στη Γάζα, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι τέσσερις Πορτογαλο-ισραηλινοί που αγνοούνται έχουν τεθεί υπό ομηρία.
Η Ισραηλινο-χιλιανή Ντάφνα Γκαρκόβιτς πιάστηκε όμηρος μαζί με τον Ισπανό σύζυγό της Ιβάν Ιγιαραμέντι, όπως δήλωσε ο πατέρας της. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι δύο διπλοί Ιταλο-ισραηλινοί υπήκοοι αγνοούνται, πιθανώς έχουν απαχθεί.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε στις 16 Οκτωβρίου ότι οι μη Ισραηλινοί απαχθέντες είναι «φιλοξενούμενοι» και θα απελευθερωθούν «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Με πληροφορίες από Sky News, Reuters