Πώς η Ευρώπη σχεδιάζει το «τέλος» του ρωσικού πετρελαίου και προετοιμάζεται για deal με τις ΗΠΑ για LNG
Reuters, Politico

Πώς η Ευρώπη σχεδιάζει το «τέλος» του ρωσικού πετρελαίου και προετοιμάζεται για deal με τις ΗΠΑ για LNG

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027. Ωστόσο, η δημοσίευση του οδικού χάρτη για τη σταδιακή κατάργησή τους έχει καθυστερήσει, ενώ η αρχική προθεσμία έληξε τον προηγούμενο μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παρουσιάσει λεπτομερέστερη στρατηγική για τη μείωση της εξάρτησης από ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις 6 Μαΐου.

Οι καθυστερήσεις αποδίδονται εν μέρει στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι προτεινόμενοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τις ενεργειακές συναλλαγές στις διαπραγματεύσεις ΕΕ–ΗΠΑ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές του Reuters.

Παρότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών έχουν μειωθεί από το 2022, η ΕΕ αύξησε πέρυσι τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το 2024, το 19% του συνολικού εφοδιασμού φυσικού αερίου και LNG της ΕΕ προέρχεται ακόμη από τη Ρωσία.

Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου - αντίθετα με το πετρέλαιο. Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να μπλοκάρει τέτοιου είδους κυρώσεις, που απαιτούν ομοφωνία, ενώ κι άλλες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει επιφυλάξεις πριν διασφαλιστούν εναλλακτικές προμήθειες.

Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε ποια εργαλεία θα προτείνει για την επίσπευση του ενεργειακού απεγκλωβισμού από τη Ρωσία. Το think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες προτείνει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η πλήρης απεξάρτηση θα οδηγήσει σε αυξημένες αγορές από άλλους προμηθευτές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον ήδη καλύπτει σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών αναγκών σε LNG από την κρίση του 2022, κατατασσόμενη πέρυσι ως ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, μετά τη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Παράλληλα, ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και επιχειρηματίες ανησυχούν ότι η αυξημένη εξάρτηση από τις ΗΠΑ δημιουργεί νέα τρωτά σημεία, ιδίως μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι η ενέργεια θα αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο στις εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ.

ΕΕ: Πώς θα χρησιμοποιήσει τους δασμούς για μια καλύτερη συμφωνία για το αμερικανικό LNG

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να κάνει πρόταση για αγορά περισσότερου αμερικανικού LNG, στοιχηματίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις μετά την παύση των δασμών.

Η ΕΕ θέλει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για να κατευνάσει την οργή του Τραμπ για το διατλαντικό εμπόριο, δήλωσαν στο Politico τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας

Συγκεκριμένα, είπαν, η ΕΕ εξετάζει τρόπους για συγκέντρωση της ζήτησης, ώστε να κάνει μεγαλύτερες παραγγελίες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, αλλά ιδανικά σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

«Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό, αλλά ελπίζουμε ότι τώρα υπάρχει η ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Από την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η ΕΕ πρέπει να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο.

Αργά την Τετάρτη, ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια παύση 90 ημερών για τους περισσότερους παγκόσμιους δασμούς και η ΕΕ το εξέλαβε ως ένα ακόμη άνοιγμα για να προωθήσει την πρότασή της για το LNG. Οι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για την επιθυμία τους να καταναλώνουν περισσότερα αμερικανικά καύσιμα, ως έναν τρόπο ώστε η ΕΕ να διακόψει επιτέλους όλους τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Politico, δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο καλά θα λειτουργήσει ένα σύστημα συγκέντρωσης της ζήτησης.

Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση παραγγελιών από ιδιώτες προμηθευτές και η αντιστοίχισή τους με Αμερικανούς προμηθευτές είναι ένας τρόπος με τον οποίο το μπλοκ μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού LNG

Οι ανησυχίες σχετικά με τις τιμές του LNG αιωρούνται απειλητικά πάνω από τις συνομιλίες.

Η ΕΕ απαιτεί από τις χώρες να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων τους στο 90% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους και οι πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η καλοκαιρινή βιασύνη για την αγορά προμηθειών θα ανεβάσει το κόστος.

Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτούς τους κανόνες, ελπίζοντας ότι η ευελιξία αυτή θα τους επιτρέψει να δαπανήσουν συνολικά λιγότερα χρήματα για LNG.