Πώς η ρωσική κοινωνία αποξενώνεται από τον Πούτιν

Πώς η ρωσική κοινωνία αποξενώνεται από τον Πούτιν

Στριμωγμένος από την ουκρανική αντεπίθεση και την οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε τη μεγάλη απόφαση να καλέσει σε μερική επιστράτευση 300.000 Ρώσους και να επεκτείνει τη ρωσική επικράτεια, με την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Πλέον όμως η σχέση του Ρώσου προέδρου με τους πολίτες της χώρας του εμφανίζει τις πρώτες σοβαρές ρωγμές.

Όλα αυτά τα χρόνια το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν επένδυε στην απάθεια του πληθυσμού για να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία. Με ένα μείγμα αυταρχισμού και πελατειασμού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καταφέρει να κοιμίζει τη ρωσική κοινωνία, δίχως να απειλείται η παραμονή του καθεστώτος του. Ωστόσο ο πόλεμος που αποφάσισε να εξαπολύσει στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα.

Καθώς η αρχική του ζαριά δεν πέτυχε και οι Ουκρανοί όχι μόνο αντιστάθηκαν αλλά βρέθηκαν πλέον στην αντεπίθεση, το αφήγημα του άρχισε να καταρρέει. Η φθορά των ρωσικών δυνάμεων είναι πλέον φανερή στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η ανακοίνωση της «προγραμματισμένης» υποχώρηση μετά την πανωλεθρία στη στρατηγική πόλη της Λιμάν ήταν δύσκολο να πείσει τον οποιοδήποτε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία πηγαίνει κατ’ ευχή.

Ακόμα και στα ρωσικά ΜΜΕ το κλίμα εμπνέει ανησυχία, παρά τον ασφυκτικό κλοιό του Κρεμλίνου στους τρόπους ενημέρωσης στη ρωσική επικράτεια. Με ένα χαρακτηριστικό βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει ο καθένας αυτό. Όταν ένας Ρώσος σχολιαστής στην τηλεόραση αναφέρει με στόμφο πως οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα λόγω του ελλιπή ρουχισμού που υπάρχει στο νότο, οι συνομιλητές του τον ειρωνεύτηκαν ότι θα έπρεπε να κοιτάζει τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε να δείξει πως παραμένει ισχυρός, κηρύσσοντας αυτή τη δύσκολη στιγμή για το καθεστώς, τη μερική επιστράτευση του πληθυσμού. Την Τετάρτη, υπέγραψε την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας, ώστε να αποδείξει πως μεγαλώνει τη Ρωσία, στα πρότυπα της Σοβιετικής Ένωσης, για να αγγίξει τις εθνικιστικές χορδές του πληθυσμού της χώρας.

Ωστόσο, πλέον η σχέση του με κομβικά κομμάτια του ρωσικού πληθυσμού έχει διαρραγεί, ενδεχομένως οριστικά. Οι πολυπληθείς διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος, η αύξηση των επικρίσεων στο εσωτερικό του και η αποστροφή των Ρώσων στα νέα μέτρα δείχνουν τι συμβαίνει πλέον στη Ρωσία. Ο μόνος τρόπος για να συγκρατήσει την απογοήτευση τους είναι η ακόμα μεγαλύτερη ροπή του καθεστώτος προς τον αυταρχισμό και την καταπίεση τους.