Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει την Ευρώπη εν μέσω ενεργειακής κρίσης και τη στάση της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου. Μέχρι σήμερα η ρωσική προπαγάνδα προκαλεί με σχόλια του τύπου ότι οι Ευρωπαίοι θα «παγώσουν» μέχρι θανάτου, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει εντελώς τη «στρόφιγγα».
Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα πρέπει να φοβούνται οι Ευρωπαίοι; Σχεδόν σίγουρα όχι, αναφέρει δημοσίευμα των FT, καθώς, όπως διευκρινίζει, η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να διαχειριστεί την κατάσταση από ό,τι πιστεύει η Ρωσία.
Η Ρωσία προμήθευε περίπου το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήδη, αυτές οι εξαγωγές έχουν ήδη μειωθεί κατά 75%. Μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου προέρχεται από τη θέρμανση. Εάν οι Ευρωπαίοι απλώς χαμηλώσουν τους θερμοστάτες στα σπίτια τους κατά μέσο όρο κατά 3 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στους 19 βαθμούς, αυτόν τον χειμώνα, τότε θα δουν μεγάλη διαφορά.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτίμησε σε έκθεση του Μαρτίου ότι μια μείωση κατά 1 βαθμό Κελσίου στα μέσα επίπεδα θερμοστάτηθα εξοικονομούσε 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη Βρετανία.
Η αύξηση στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η στροφή της βιομηχανίας στο πετρέλαιο, μείωσαν μεγάλο μέρος του ελλείμματος του 2023 που προκλήθηκε από την απώλεια των ρωσικών εισαγωγών.
Συμπερασματικά, μια «μικρή» ταλαιπωρία, δηλαδή η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου, θα απέφερε σημαντικά αποτελέσματα, δεδομένης της στάσης που τηρεί η Ρωσία.
Πηγή: Financial Times