O κορονοϊος αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο δύσκολους αντίπαλος που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα αναφέρει ο Σάι Πρανιβ Χαραναθ, Ινδός πνευμονολογος που προσφέρει μια πρωτοποριακή οπτική στο πώς μια χώρα σαν τη δική του μπορεί να αντιμετωπιστεί τον κορονοϊό μέσα σε 21 μόλις μέρες.
"Παραπλανητικά μικρός, ενοχλητικά απλός για να διαλυθεί αλλά να καταστρέψει χωρίς παύση" σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εκατομμύρια πολιτών μπορούν να σωθούν με τα απλούστερα των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών και της κοινωνικής απομόνωσης. Παρά τις προσπάθειες αυτές, εάν ο ιός μολύνει ένα μικρό υποσύνολο Ινδών, το σύστημα υγείας θα κλονιστεί. Αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη προσπάθειας εκ μέρους της κυβέρνησης ή του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για ζήτημα αριθμών καθώς ούτε μια καλά σχεδιασμένη υποδομή μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
Η Ινδία έχει αποδειχθεί πρωτοπόρος χώρα στην παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης σε διάφορες ασθένειες. Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την επιτυχία στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και της ευλογιάς. Το υγειονομικό συστημα της Ινδίας έχει προσαρμοστεί στη αντιμετώπιση και τη διαχείριση ασθενειών όπως η φυματίωση και η ελονοσία.
Ωστόσο, αν η απαιτούμενη κοινωνική αποστασιοποίηση δεν εφαρμοστεί, τότε το κόστος των ανθρωπίνων απωλειών δεν θα έχει προηγούμενο. Κανένα δημόσιο και ιδιωτικό δίκτυο υγείας δεν έχει φτιαχτεί για να αντιμετωπίσει μια τέτοια ανάγκη για μαζική φροντίδα. Κανένα κράτος δεν έχει προετοιμαστεί για αυτήν την πανδημία. Η προσομοίωση ορισμένων μοντέλων έχει δώσει κάποιες ιδέες αλλά η ταχύτητα αυτής της επίθεσης έχει δημιουργήσει την ανάγκη για επί τόπου στρατηγική σκέψη. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία και να αναρωτηθούμε εάν πρόκειται για ευκαιρία που μας δίνει η φύση ώστε να "καθαρίσουμε το σπίτι μας".
Πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η "ευκαιρία" για τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές, τους παραϊατρικούς υπαλλήλους, τις εργαστηριακές ομάδες, τους διαχειριστές δομών υγείας, και όλους όσους ενδιαφέρονται για τη βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης.
Χρησιμοποιώντας την εξ αποστάσεως τεχνολογία της Ινδίας και τα πλεονεκτήματα της τηλεϊατρικής με βάση το διαδίκτυο. Πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα ιατρικά προβλήματα μας: τις καρδιακές παθήσεις, την ελονοσία και το δάγκειο πυρετό, καθώς και την δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά που καταστρέφουν καθημερινά τη ζωή μας.
Η Ινδία μπορεί να δείξει στον κόσμο ότι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες με μαγική εφευρετικότητα. Η Ινδία μπορεί να δείξει στον πλανήτη πώς να φροντίζει τους ηλικιωμένους, ασθενείς και αυτούς που δεν έχουν "φωνή". Η καινοτομία και η δημιουργικότητα με χαμηλό κόστος μπορούν να αλλάξουν γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και αντιμετωπίζουμε τους άρρωστους. Μπορούν να δημιουργήσουν κύματα ευκαιριών για να μεταμορφώσουν χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική που η κατάσταση είναι χειρότερη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και ότι το κρατικό σύστημα ακολουθεί παραδείγματα από ιδιωτικά μοντέλα που λειτουργούν ορθά.
Υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της Ινδίας και την υποστήριξη όλων εκείνων που μπορούν να αποστασιοποιήθουν από τις διάφορες πολιτικές ιδεολογίες, πρέπει να μιλήσουμε με μία φωνή στον εχθρό που βρίσκεται μπροστά μας κοιτάζοντας μας απλά στο πρόσωπο. Αν όλοι μαζί ενσκυψουμε απέναντι στον εχθρό μέσα σε τρεις εβδομάδες μπορούμε να έχουμε κάνει ένα θαύμα, ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες:
1. Διοργάνωση τηλεδιάσκεψης όλων των εμπλεκομένων φορέων σε όλα τα ιδρύματα υγείας τις επόμενες πέντε ημέρες.
2. Καθημερινή εκπαίδευση όλων των νοσοκόμων, των γιατρών καθώς και των παραϊατρικών στη διαχείριση των κρίσιμων ασθενειών και ειδικότερα της αναπνευστικής ανεπάρκειας, του ελέγχου της λοίμωξης και της χρήσης αναπνευστήρων.
3. Πρόσκληση στους ηγέτες της τεχνολογίας να αναπτύξουν έναν πλήρως λειτουργικό αναπνευστήρα σε πέντε ημέρες
4. Οι ομάδες των νοσοκομείων να μπορούν να δημιουργούν μέσα σε πέντε μέρες μια μονάδα ΜΕΘ.
5. Προετοιμασία ανασυγκρότηση των εργαστηριακών ομάδων με τις βέλτιστες πρακτικές
6. Συνύπαρξη των οικονομικών μοντέλων που εγγυώνται τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου νοσοκομείου. Χρειαζόμαστε πολλές ιδέες για την υγειονομική περίθαλψη που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια Ινδιάνους.
7. Πρέπει να μοιραστούμε τα διδάγματα με τον υπόλοιπο τον κόσμο. Αναθέστε αυτό το καθήκον στους κορυφαίους σε επιστημονικές δημοσιεύσεις οργανισμούς μας.
8. Οι γιατροί που είναι υπεύθυνοι για την κρίσιμη φροντίδα, την πνευμονία, την εσωτερική ιατρική, την καρδιολογία και τη δημόσια υγεία πρέπει να επιβεβαιώνουν τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθούνται σε εθνικό επίπεδο για κάθε κρίσιμη φροντίδα.
9. Τα φαρμακεία πρέπει να εφαρμόσουν κοινές βέλτιστες πρακτικές για την ασφαλή συνταγογράφηση.
10. Η εκπαίδευση των ασθενών θα πρέπει να αρχίσει σοβαρά με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού γιατρών, οδοντιάτρων και συμμαθητών εκπαιδευτών και αποφοίτων.
Καινοτομία στην εκπαίδευση και υπενθυμίστε σε όλους να πλένουν τα χέρια τους...
Χρειαζόμαστε πέντε μέρες για το σχεδιάσουμε και δεκαέξι μέρες για να το εφαρμόσουμε. Απαιτεί θυσίες αλλά πρέπει να βρούμε τον ήρωα μέσα μας για το κοινό καλό.