Καθώς το κομμουνιστικό καθεστώς παραμένει εγκλωβισμένο ανάμεσα στην έξαρση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και της αδυναμίας του να εφαρμόσει την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, ο πληθυσμός φαίνεται σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και τα αστικά κέντρα, διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια, συγκρούσεις στους χώρους εργασίας δείχνουν πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η πιο πρόσφατη αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα φαίνεται να έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για το καθεστώς. Παρά την προσπάθεια του δειλού ανοίγματος που επιχείρησε η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και να επιβάλει νέα κύματα καραντίνας σε όλη τη χώρα. Ενώ υπάρχει ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού, διακυβεύεται ταυτόχρονα η αξιοπιστία της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων.
Ωστόσο, η προσπάθεια των αρχών στην Κίνα φαίνεται να έχει πυροδοτήσει μία αλυσίδα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, που δεν έχει προηγούμενο. Όπως φάνηκε από την επικύρωση της κυριαρχίας του Σι Τζινπίνγκ για την τρίτη θητεία του, η πολιτική διαμαρτυρία αποτελεί είδος προς εξαφάνιση στη χώρα. Για πρώτη φορά ενδεχομένως βλέπουμε μία έκφραση διαμαρτυρίας από πολλές πλευρές, που στρέφεται εναντίον του καθεστώτος.
Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονοΪού αποτελούν την κορωνίδα των διαμαρτυριών. Οι κατηγορίες για το καθεστώς δεν περιορίζονται μόνο στην αδυναμία να διασφαλίσει την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, αλλά εξαπλώνονται σε κατηγορίες για την ανεπάρκεια του. Οι δέκα θάνατοι από πυρκαγιά στην πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ αποτέλεσαν τη βάση των κατηγοριών, εναντίον του καθεστώτος, πως τα θύματα δεν μπόρεσαν να διασωθούν λόγω της καραντίνας και των περιορισμών που είχαν επιβληθεί, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει. Ωστόσο, ο θυμός στρέφεται πλέον εναντίον του ίδιου του Σι Τζινπίνγκ.
Τα συνθήματα εναντίον του Κινέζου προέδρου δονούν τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη, αλλά και σε άλλες πόλεις. Οι εικόνες από τις διαμαρτυρίες φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά κοντά στο Πεκίνο, όπου ζητείται η απελευθέρωση όσων έχουν προσαχθεί στις αρχές για τον κορονοϊό δείχνουν πως υπάρχει διασπορά των διαμαρτυριών και αλληλεγγύη σε πολλά κοινωνικά στρώματα. Μία μεγάλη μάζα των ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις άλλωστε ανήκουν στη νεολαία.
Tα επεισόδια σε εργοστάσιο της Apple στη μεγαλύτερη πόλη της επαρχία της Χενάν δείχνουν πως υπάρχει μία ακόμα διάσταση, στη σημερινή συγκυρία. Οι διαμαρτυρίες για τα περιοριστικά μέτρα συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα συνδικαλιστικά αιτήματα των εργαζομένων, που απαιτούν καλύτερες συνθήκες, φανερώνουν την έκρηξη που υπάρχει σε μία πληθώρα τομέων της Κίνας, φέρνοντας το καθεστώς σε μία πρωτοφανή θέση άμυνας.
Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια εξάπλωσης του κορονοϊού, οι άνθρωποι στην Κίνα έχουν βιώσει ορισμένους από τους αυστηρότερους περιορισμούς στον κόσμο. Αυτό που αναμένεται πλέον είναι η αντίδραση του καθεστώτος σε αυτή την κατάσταση, που φαίνεται να μην ανέμενε.
Το καθεστώς θεωρεί την άτεγκτη εφαρμογή της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων ως απαραίτητη μπροστά στη νέα μετάλλαξη του ίου, αλλά ταυτόχρονα με την κοινωνική έκρηξη, οι συνέπειες των εξελίξεων είναι τεράστιες στην οικονομία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Apple με το εργοστάσιο είναι ενδεικτικά για τις επιπτώσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και την οικονομία της Κίνας. Η αλληλουχία των γεγονότων άλλωστε είναι απρόβλεπτη και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στη χώρα πλέον.