Σχεδόν 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν σήμερα την υποψηφιότητα του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς για επανεκλογή του στην ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λίγο πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία.
Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ είχαν προθεσμία έως τις 18:00 σήμερα να ορίσουν τους υποψηφίους. Από την Τετάρτη, η Γερμανία ανακοίνωσε επίσημα ότι προτείνει τον Γκεμπρεγεσούς, που δείχνει πλέον να είναι ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής.
Παρότι ο ίδιος δεν έχει επισημοποιήσει ακόμη την υποψηφιότητά του, η έκκληση του Βερολίνου ελήφθη υπόψη και σχεδόν 20 χώρες της ΕΕ πρότειναν, με τη σειρά τους σήμερα, την υποψηφιότητα του Αιθίοπα, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.
Καθεμία από τις χώρες αυτές, ανάμεσά τους η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ισπανία, παρέδωσαν έναν σφραγισμένο φάκελο στον ΠΟΥ.
Οι φάκελοι αυτοί δεν θα ανοιχτούν πριν από την 1η Οκτωβρίου από τον ΠΟΥ. Στη συνέχεια, μερικές εβδομάδες αργότερα, η λίστα των υποψηφίων θα δοθεί στα κράτη μέλη του οργανισμού, πριν αυτή δημοσιοποιηθεί.
Ο Γκεμπρεγεσούς έγινε το 2017 ο πρώτος Αφρικανός επικεφαλής του ισχυρού οργάνου του ΟΗΕ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μετά την έναρξη της πανδημίας και ο ίδιος έγινε ένα από τα πιο οικεία πρόσωπα στην καταπολέμηση της Covid-19.
Ειδικός για την ελονοσία, την ανοσολογία και τον τομέα της υγείας της κοινότητας, αυτός ο πρώην υπουργός Υγείας και Εξωτερικών της Αιθιοπίας είναι ο πρώτος γενικός διευθυντής του ΠΟΥ που εξελέγη το 2017.
Προηγουμένως, μια ενιαία υποψηφιότητα, που προτεινόταν από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της υπηρεσίας του ΟΗΕ, τίθετο σε ψηφοφορία των χωρών.
Το χρίσμα που έλαβε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς από τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί έκπληξη, καθώς οι περισσότεροι παρατηρητές είχαν προβλέψει ότι η επίσημη στήριξη θα προερχόταν από αφρικανικές χώρες.
Αν αναμενόταν να λάβει την υποστήριξη πολλών μελών του ΠΟΥ, η Αιθιοπία απέσυρε την υποστήριξή της προς το πρόσωπό του λόγω της σύγκρουσης στην περιοχή Τιγκράι, από την οποία κατάγεται.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προκάλεσε την οργή της Αντίς Αμπέμπα χρησιμοποιώντας επανειλημμένα το βήμα του ΠΟΥ για να καταδικάσει την καταστολή στη γενέτειρά του.
Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, μια διαδικασία επιλογής θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2022 για την κατάρτιση λίστας που θα περιλαμβάνει έως πέντε υποψηφίους.
Τα κράτη μέλη θα ψηφίσουν για τον επόμενο γενικό διευθυντή του ΠΟΥ -- του οποίου η θητεία θα αρχίσει στις 16 Αυγούστου 2022 -- σε μυστική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Μάιο.