Σφοδρή επίθεση στη Δύση εξαπέλυσε σε ομιλία του από τη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι παίζει «επικίνδυνο, αιματηρό και βρώμικο» γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, θα πρέπει τελικά να συνομιλήσει με τη Ρωσία.
Ο Πούτιν, μιλώντας σήμερα Πέμπτη στο Valdai Discussion Club, τόνισε ότι η Δύση «τυφλώθηκε από την αποικιοκρατία και προσπάθησε να χειραγωγήσει τον υπόλοιπο κόσμο».
Συστημική κρίση
«Τα τελευταία παγκόσμια γεγονότα οδήγησαν σε συστημική κρίση, περιλαμβανομένης της οικονομικής σφαίρας», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Γινόμαστε μάρτυρες ενός πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ταϊβάν. Η Δύση παίζει επικίνδυνο και αιματηρό παιχνίδι», ισχυρίστηκε ο Πούτιν.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει παγκόσμια κρίση που επηρεάζει τους πάντες» και ότι «αργά ή γρήγορα, η Δύση θα αναγκαστεί να ξεκινήσει συνομιλίες για το κοινό μας μέλλον».
Σχετικά με την κλιματική ατζέντα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι έχει μείνει στο περιθώριο, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.
«Τυφλώθηκαν από την αποικιοκρατία»
Συνεχίζοντας την επίθεση στη Δύση, ο Πούτιν ανέφερε ότι «επιδιώκει να ιδιοποιηθεί την ανάπτυξη άλλων πολιτισμών», όπως ισχυρίστηκε.
Παράλληλα, υποστήριξε πως η Δύση επιδιώκει παγκόσμιο έλεγχο, καθώς και ότι θέλει να ελέγχει τις παγκόσμιες πηγές.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο
Όσον αφορά στην οικονομία, υποστήριξε ότι «το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε κρίση» και διαμήνυσε ότι κανείς δεν μπορεί να επιδείξει στους ανθρώπους μας πώς θα χτίσουμε την κοινωνία μας.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Δύση «χάνει το πάνω χέρι», υποστηρίζοντας πως «οι δυτικές ελίτ δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άλλους να ακολουθούν τον δρόμο τους».
Ο διάλογος Ρωσίας - Δύσης στη νέα τάξη
Παρά τις «βολές», ο Πούτιν διαμήνυσε ότι ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση και τα άλλα κέντρα ανάπτυξης θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στη νέα τάξη πραγμάτων, ενώ υποστήριξε ότι «η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης».
Είπε πάντως, ότι «η Ρωσία δεν θα δεχτεί ποτέ οι δυτικές χώρες να της λένε τι θα κάνει και πρόσθεσε ότι όσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί η Δύση για να το συνειδητοποιήσει αυτό, τόσο υψηλότερο θα είναι το τίμημα».
«Θέλαμε φιλικές σχέσεις»
«Η Δύση απέρριψε τις προσπάθειες της Ρωσίας να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, επειδή είχε στόχο να καταστήσει τη Ρωσία ευάλωτη», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Μόσχα ήθελε να είναι «φίλη» με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, αλλά δεν δεχόταν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας να σταματήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας, ανέφερε ο Πούτιν.
Το δολάριο «ως όπλο»
Στη διάρκεια της αντιδυτικής ομιλίας του, ο Πούτιν υποστήριξε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ απαξίωσαν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποιώντας το δολάριο ως όπλο».
Οι κινήσεις άλλων χωρών για τη μείωση της εξάρτησης του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο τους θα επιταχυνθούν.
Ενίσχυση κυριαρχίας
Σχετικά με τον πόλεμο, ανέφερε ότι σκέφτεται συνεχώς τους Ρώσους στρατιώτες που έπεσαν στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο Πούτιν είπε ότι το κόστος της σύγκρουσης - συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής οικονομίας - ήταν αναπόφευκτο και ότι η Ρωσία ενισχύει την κυριαρχία της.
Κατηγόρησε ΝΑΤΟ και Δύση για τη σύγκρουση
Μόνο η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, υποστήριξε, καθώς επανέλαβε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση ευθύνονται για την πυροδότηση της σύγκρουσης.
Ο Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση και επειδή δεν συμφώνησε σε πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας που υπέβαλε η Μόσχα πριν ξεκινήσει την εισβολή και στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Βοήθεια» στο Ντονμπάς
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόπειρα προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα και είπε ότι η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς «δεν θα είχε επιβιώσει» από μόνη της αν η Ρωσία δεν επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ενσωματώνει επίσημα τέσσερις περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας μετά τη διοργάνωση, όπως τα αποκάλεσε, «δημοψηφισμάτων» στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας.
Το Κίεβο και η Δύση είπαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την απόπειρα προσάρτησης, την οποία έθεσαν ως μέρος μιας παράνομης ρωσικής αρπαγής γης.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014 - όταν οι διαδηλώσεις στους δρόμους ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας από την εξουσία - οδήγησαν άμεσα στη σημερινή σύγκρουση.
Πυρηνικά όπλα «μόνο για άμυνα»
Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, τόνισε ότι το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει στη χώρα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα μόνο στην άμυνα.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά δεν είχε καμία απάντηση από την Ουάσιγκτον σχετικά με τις προτάσεις της Μόσχας για συνομιλίες για «στρατηγική σταθερότητα».