Μήνυμα προς τη Δύση, πως «αν θέλει να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, είναι ευπρόσδεκτη να προσπαθήσει» έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους ηγέτες του κοινοβουλίου, σημειώνοντας πως η Μόσχα μόλις άρχισε στην Ουκρανία και πως όσο συνεχίζεται ο πόλεμος εξασθενούν οι προοπτικές για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
«Σήμερα ακούμε ότι θέλουν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης. Τι μπορείτε να πείτε, αφήστε τους να προσπαθήσουν», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως «έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η Δύση θέλει να μας πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Αυτή είναι μια τραγωδία για τον ουκρανικό λαό, αλλά φαίνεται ότι όλα οδεύουν προς αυτό».
Ο ίδιος διαμήνυσε δε ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, σε γενικές γραμμές, δεν έχουμε ξεκινήσει τίποτα ακόμη σοβαρά» για να σημείωσε εν συνεχεία: «ταυτόχρονα, δεν απορρίπτουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες» για να προειδοποιήσει ότι «όσοι τις απορρίπτουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο προχωρούν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για αυτούς να διαπραγματευτούν μαζί μας».
Επίσης, κατήγγειλε τον δυτικό «ολοκληρωτικό φιλελευθερισμό» και εκτίμησε ότι η επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτούσε την αρχή μιας μετάβασης ενός κόσμου που χαρακτηρίζεται από τον «αμερικανικό παγκοσμιοποιημένο εγωκεντρισμό προς έναν πραγματικά πολυπολικό κόσμο».
«Στις περισσότερες χώρες, οι άνθρωποι δεν θέλουν μια τέτοια ζωή ή ένα τέτοιο μέλλον», δήλωσε και πρόσθεσε: «Κουράστηκαν να γονατίζουν και να ταπεινώνονται μπροστά σε αυτούς που νομίζουν ότι είναι εξαίρετοι».
Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι διεξάγει πόλεμο με αντιπροσώπους εναντίον της, «χτυπώντας» την οικονομία της με κυρώσεις και ενισχύοντας την προμήθεια προηγμένων όπλων στην Ουκρανία.
Από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της κατάληψης της ανατολικής περιοχής του Λουχάνσκ την περασμένη Κυριακή.
Ωστόσο, η πρόοδος της Ρωσίας ήταν πολύ πιο αργή από ό,τι προέβλεπαν πολλοί αναλυτές, και οι ρωσικές δυνάμεις νικήθηκαν στις αρχικές προσπάθειες να καταλάβουν την πρωτεύουσα, το Κίεβο, και τη δεύτερη πόλη, το Χάρκοβο.