Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πρωινό του διάγγελμα ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και είπε ότι ο στρατός αντιμετωπίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης σε μια γραμμή μετώπου άνω των 1.000 χιλιομέτρων στην Ουκρανία. «Όσοι ήταν στις στρατιωτικές εφεδρείες θα κληθούν», τόνισε.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν για αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια για την ένταξη στη Ρωσία. Επίσης, κατηγόρησε τη Δύση ότι ξεκίνησε πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.
«Στην επιθετική αντιρωσική πολιτική της η Δύση έχει ξεπεράσει όλες τις γραμμές», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ κατηγόρησε πάλι τη Δύση ότι σχεδιάζει να καταστρέψει τη Ρωσία και να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικα ως εκβιασμό.
Ο Πούτιν είπε ότι θα χρησιμοποιήσουμε «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» και ότι όσοι προσπαθούν να εκβιάσουν με τα πυρηνικά τη Ρωσία θα ανακαλύψουν πως θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ξεκαθάρισε ότι «αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τον λαό μας - αυτό δεν είναι μπλόφα».
Πιο αναλυτικά:
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε με μια σειρά από κατηγορίες κατά των δυτικών χωρών, λέγοντας ότι έχουν υπάρξει πολλά χρόνια «απόλυτου μίσους» κατά της Ρωσίας.
Κατηγόρησε δε τη Δύση ότι ξεκίνησε πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.
Παράλληλα, είπε ότι μια «προληπτική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν η μόνη δυνατή επιλογή επειδή η Δύση αρνήθηκε να έχει μια ειρηνική λύση στο «πρόβλημα του Ντονμπάς» και διεκδίκησε το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων.
Επίσης, τόνισε ότι άνθρωποι στο Ντονμπάς κρατούνταν όμηροι από το Κίεβο και περιέγραψε τους ανθρώπους που πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού ως «αληθινούς πατριώτες».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μερική επιστράτευση, λέγοντας πως χρειάζονται εθελοντές που πολεμούν δίπλα στον επαγγελματικό ρωσικό στρατό για να τους αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών και κοινωνικών εγγυήσεων.
Σημείωσε δε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ και διοικείται από ξένους διοικητές, προσθέτοντας ότι η πολιτική του τρόμου και του εκφοβισμού κατά της Ρωσίας έχει αυξηθεί.
Αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα στις αποσχισθείσες περιοχές είπε ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τα δημοψηφίσματα ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εκφράσουν τη βούλησή τους.
Επιπλέον, είπε ότι «ο στρατός μας ενεργεί ως η στρατιωτική γραμμή του μετώπου που ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα απέναντι σε ολόκληρη τη στρατιωτική επιχείρηση της συλλογικής Δύσης«. «Για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», ο Πούτιν λέει ότι υποστηρίζει μια «μερική επιστράτευση, τονίζω ότι είναι μερική επιστράτευση. Θα στρατολογηθούν μόνο όσοι είναι σήμερα εφεδρικοί. Υπογράφηκε το διάταγμα της μερικής επιστράτευσης».
«Για την προστασία της πατρίδας μας, της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, για τη διασφάλιση της ασφάλειας του λαού και του λαού μας στα απελευθερωμένα εδάφη, θεωρώ απαραίτητο να υποστηρίξω την πρόταση του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΣ για μερική επιστράτευση στη Ρωσία.
Επαναλαμβάνω, μιλάμε μόνο για μερική επιστράτευση, δηλαδή σε επιστράτευση θα υπαχθούν μόνο όσοι πολίτες είναι εφεδρικοί και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική εμπειρία.», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «απειλή» που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, "το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο”, το οποίο στηρίζει οικονομικά η Δύση.
“Στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία”, υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι η Δύση επιθυμεί “να εξαλείψει τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης” σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια.
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος της Μόσχας είναι “να απελευθερώσει” το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον “ζυγό” της Ουκρανίας.