Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα νόμο, που θα επιτρέπει σε ανύπαντρες γυναίκες και λεσβίες την πρόσβαση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, χαλαρώνοντας ορισμένους από τους αυστηρότερους κανονισμούς της δυτικής Ευρώπης σχετικά με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ευρέως διαθέσιμη σε όλες τις γυναίκες σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και το Βέλγιο, όμως στη Γαλλία το θέμα τροφοδοτεί, εδώ και χρόνια, τη δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και την εμπορευματοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης.
«Βρισκόμαστε εδώ για να ψηφίσουμε έναν νόμο ενισχυμένο από την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια», δήλωσε η Κοραλί Ντουμπόστ, μια βουλευτίνα από το κυβερνών La Republique en Marche, ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου.
Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο βιοηθικής, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, το τέλος της ανωνυμίας για τους δωρητές σπέρματος, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνούν να αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους εάν τα παιδιά τους ζητούν να μάθουν τον βιολογικό πατέρα τους, όταν κλείσουν τα 18.
Στην τελική ψηφοφορία στην κάτω βουλή, οι βουλευτές ενέκριναν τη νομοθεσία με 326 ψήφους υπέρ έναντι 115 κατά και 42 αποχές.
Βάσει του μέχρι σήμερα υφιστάμενου νόμου στη Γαλλία, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι διαθέσιμη μονάχα σε ζευγάρια αντίθετου φύλου και μονάχα για λόγους στειρότητας ή κινδύνου μετάδοσης μιας ασθένειας ή ιατρικής κατάστασης στο παιδί.
Ο νόμος αντικατοπτρίζει πώς η κυρίως καθολική Γαλλία έγινε πιο κοινωνικά φιλελεύθερη, από τότε που ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου νομιμοποιήθηκε το 2013. Δημοσκόπηση του IFOP κατέδειξε πως τα δύο τρίτα των Γάλλων πολιτών στηρίζουν τον νόμο.
Η Γερουσία, όπου επικρατούν οι συντηρητικοί, επιδίωξε να μπλοκάρει το ενδεχόμενο οι ανύπαντρες γυναίκες και οι λεσβίες να αποζημιώνονται από το γαλλικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτό ανέτρεψε η κάτω βουλή, όπου το κυβερνών κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του συγκεντρώνουν την πλειοψηφία.
Απευθύνοντας έκκληση προς την κάτω βουλή να απορρίψει το νομοσχέδιο, η ανεξάρτητη βουλευτίνα Εμανουέλ Μενάρ είπε:
«Ένα παιδί γεννιέται από μια μητέρα κι έναν πατέρα. Ένα παιδί χρειάζεται μια μητέρα και έναν πατέρα».