Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει «ένα τμήμα» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στο εβραϊκό κράτος, δηλώσεις που είναι πιθανό να ενισχύσουν την εναντίωση των Παλαιστινίων σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη.
Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο προτού καν μάθουν γι΄αυτό καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια τους λόγω των εχθρικών και κατά βάθος φιλο-ισραηλινών, όπως λένε, μέτρων που έλαβε για την υπόθεσή τους, όπως η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018.
«Υπό ορισμένες περιστάσεις (...) νομίζω πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέχει το Ισραήλ 50 χρόνια και πλέον, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα New York Times.
Μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί καμία ημερομηνία για την ανακοίνωση του ειρηνευτικού σχεδίου, όμως δεν αναμένεται να ανταποκριθεί στις κυριότερες διεκδικήσεις των Παλαιστινίων, όπως η εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κόσμος είναι ένα αδύναμο παλαιστινιακό κράτος ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Ιορδανία», δήλωσε ο Φρίντμαν και πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε στο ότι το καλό σχέδιο την κατάλληλη στιγμή θα λάβει τη σωστή αντίδραση».
Υποστηρίζοντας με ζέση τους εβραϊκούς οικισμούς, ο Φρίντμαν δήλωσε επίσης πως το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο έχει σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να προσφέρει μια «μόνιμη επίλυση της σύγκρουσης».
Ο πρεσβευτής διευκρίνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν στενά με την Ιορδανία, όπου ένα μεγάλο τμήμα πληθυσμού του παλαιστινιακής καταγωγής πληθυσμού θεωρεί πως το αμερικανικό σχέδιο ευνοεί σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ.
Ο εποικισμός από το Ισραήλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίζεται υπό όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις από το 1967 και μετά.
Περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί έποικοι συνυπάρχουν, συχνά με συγκρούσεις, με σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε υποσχεθεί, σε περίπτωση επανεκλογής του, να προσαρτήσει ισραηλινούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ