Προεδρικές εκλογές στην Κροατία - Φαβορί ο απερχόμενος πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς
AP Photo/Darko Bandic, File
AP Photo/Darko Bandic, File

Προεδρικές εκλογές στην Κροατία - Φαβορί ο απερχόμενος πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή (29/12) οι Κροάτες για να εκλέξουν πρόεδρο για την επόμενη πενταετία, νικητής στην ψηφοφορία αναμένεται να αναδειχθεί ο απερχόμενος πρόεδρος, Ζόραν Μιλάνοβιτς, σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την Κυριακή το βράδυ.

Σοσιαλδημοκράτης (SDP) πρώην πρωθυπουργός, ο Μιλάνοβιτς, που εξελέγη πρόεδρος το 2020, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 37% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν είναι αρκετό για να εκλεγεί από τις εκλογές της Κυριακής (29/12). Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (27/12), αναμένεται να αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο, στις 12 Ιανουαρίου, τον Ντράγκαν Πρίμορατς (20% των προθέσεων ψήφου), που υποστηρίζεται από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα (HDZ) του πρωθυπουργού, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Σημειωτέον ότι οι εκλογές πραγματοποιούνται στο φόντο σημαντικού πληθωρισμού, γενικευμένης διαφθοράς και έλλειψης εργατικού δυναμικού. Ενώ, από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1991, η Κροατία κυβερνάται κυρίως από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ).

Ο πρόεδρος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και εκπροσωπεί στη διεθνή σκηνή τη χώρα αυτή των 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αν και με περιορισμένες εξουσίες, ο πρόεδρος θεωρείται εγγυητής της σταθερότητας και της ισορροπίας των εξουσιών.

Πρώην ηγέτης του SDP, το οποίο υποστήριξε τη νέα υποψηφιότητά του, και πρωθυπουργός από το 2001 έως το 2015, ο Μιλάνοβιτς είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα.

Πέρασε από την υπόσχεση για μια «προοδευτική, σύγχρονη και ανοικτή» Κροατία, στην αρχή της τωρινής θητείας του, σε μια λαϊκιστική και συχνά προσβλητική ρητορική.

Ο Μιλάνοβιτς κατήγγειλε τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ασκώντας κριτική στη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση στο Κίεβο. Η πολιτική αυτή οδήγησε στον χαρακτηρισμό του ως «φιλορώσου» που «καταστρέφει την αξιοπιστία της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ». Παρά ταύτα, η Κροατία έχει χορηγήσει βοήθεια στην Ουκρανία, κυρίως στρατιωτική, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος λέει πως θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Κροατία να «συρθεί στον πόλεμο» στην Ουκρανία. «Όσο είμαι πρόεδρος, κανένας Κροάτης στρατιώτης δεν θα πάει να κάνει τους πολέμους των άλλων» δήλωσε. Επίσης, κατηγορεί τον Πλένκοβιτς και το κόμμα του για διαφθορά, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία στην Κροατία».

Από την πλευρά του, ο Πρίμορατς διεξάγει εκστρατεία παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν πολιτικό «που ενώνει» και επικαλούμενος τις οικογενειακές αξίες και τον πατριωτισμό. Οι εκλογές αυτές θα δείξουν «αν η Κροατία θα στραφεί προς την Ανατολή ή τη Δύση (...) προς τον διχασμό ή την ενότητα», είπε. Γιατρός, πρώην υπουργός Επιστήμης και Παιδείας (2003-2009), κατηγορεί τον Μιλάνοβιτς ότι «δυσφημεί την Κροατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP