Ο βαθμός πρόσβασης που θα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, στην μετά Brexit εποχή, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα είναι ανάλογη των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων του παιγνιδιού», προειδοποίησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Figaro.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως «Η συμφωνία την οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, είναι μηδέν δασμοί, μηδέν ποσοστώσεις, μηδέν ντάμπινγκ. Η πρόσβαση στις αγορές μας θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων. Και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τηρήσει ισότιμους κανόνες παιγνιδιού».
Παράλληλα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit υπογράμμισε για ακόμα μια φορά πως «Η συμφωνία που θα μας συνδέει με την χώρα αυτήν δεν μπορεί να είναι ίδια με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τρίτες χώρες», όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία, δεδομένης της «ιδιαίτερης εγγύτητας» και της «οικονομικής αλληλεξάρτησης» που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Λονδίνο.
Επίσης ο κ. Μπαρνιέ διερωτήθηκε αν «Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να απομακρυνθεί ή όχι από το ρυθμιστικό μας μοντέλο, στην οικοδόμηση του οποίου συνέβαλε μαζί μας κατά την διάρκεια των σαράντα πέντε ετών;», υπενθυμίζοντας πως «το Λονδίνο δηλώνει πως δεν θέλει να οπισθοχωρήσει ως προς τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα».
Παράλληλα σε προειδοποιητικό τόνο ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως «Ο,τι και να γίνει, το θέμα της τήρησης των ισότιμων κανόνων του παιγνιδιού είναι επίσης προς το συμφέρον των Βρετανών. Εάν θέλουμε, όχι μόνο να συντάξουμε μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, αλλά στην συνέχεια να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 27, πρέπει να έχουμε μία λειτουργική και ισορροπημένη συμφωνία. Εάν η συμφωνία απορριφθεί από το ένα ή το άλλο κοινοβούλιο, θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης».
Η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει μια μεταβατική περίοδο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, κατά την διάρκεια της οποίας οι Βρετανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και να επωφελούνται από αυτούς. Θα καταβάλλουν τη χρηματική τους συνεισφορά στα κοινοτικά ταμεία, χωρίς όμως πλέον συμμετοχή τους στα κοινοτικά θεσμικά όργανα και κυρίως χωρίς συμμετοχή στην λήψη των κοινοτικών αποφάσεων.
Η μεταβατική περίοδος δύναται να παραταθεί μία μόνο φορά και μόνο κατόπιν κοινής συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022 το αργότερο.
Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε σχετικά με την περίοδο παράτασης ότι «Σε αυτήν την διαπραγμάτευση θα ορίσουμε προτεραιότητες, κυρίως το εμπόριο και τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί κατά δύο χρόνια το πολύ. Εάν αυτό γίνει, θα υπάρχει μία περίοδος οικονομικής διαπραγμάτευσης για την αναλογική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά».
Φωτογραφία: AP