Τριαντατρείς για τις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ, όλα είναι έτοιμα για την πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες ανάμεσα στον Ντοναλντ Τραμπ και τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν.
Είναι κοινός τόπος ότι ο Μπάιντεν μπαίνει στην τελική ευθεία ως το μεγάλο φαβορί με δεδομένο ότι διατηρεί ένα προβάδισμα της τάξης του 6,1% με βάση το άθροισμα των δημοσκοπήσεων τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα Real Clear Politics.
Οι Αμερικανοί αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις δημοσκοπήσεις στις αμφιλεγόμενες πολιτείες (battleground states) όπως Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Αριζόνα, Μίσιγκαν και Φλόριντα. Στην Πενσυλβάνια, γενέτειρα του Μπάιντεν, η οποία θεωρείται ίσως η κρισιμότερη μαζί με το Μίσιγκαν, ο πρώην αντιπρόεδρος έχει ένα προβάδισμα της τάξης του 5,7% και 5,2% αντίστοιχα, βάση του μέσου όρου των δημοσκοπήσεων.
Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα 270towin δίνει στον Μπάιντεν 278 εκλέκτορες έναντι 169 του Τραμπ, το πλέον σημαντικό νούμερο σε ότι αφορά τις εκλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, οι ψηφοφόροι κάθε πολιτείας ψηφίζουν στην ουσία εκλέκτορες και όχι απευθείας πρόεδρο. Οι εκλέκτορες είναι συνολικά 538 και ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 270.
Παράλληλα, ο Μπάιντεν έχει μεγάλο ατού, τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τις φορολογικές παρατυπίες του προέδρου από την εφημερίδα New York Times. Σε μια προσπάθεια να δείξει μάλιστα τις μεταξύ τους διαφορές, ο Μπάιντεν έσπευσε να δημοσιεύσει λίγο πριν το ντιμπέιτ, τις δικές του φορολογικές δηλώσεις.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, σε όσους επιμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις και τα ντιμπέιτ δεν επηρεάζουν σημαντικά τους ψηφοφόρους, ειδικοί υπενθυμίζουν το προηγούμενο του 1988 ανάμεσα στον Μάικλ Δουκάκης και τον Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο.
Ο Ελληνοαμερικανός πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εμφανίζονταν το καλοκαίρι του 1988 ακόμα και 17 μονάδες μπροστά από τον αντίπαλο του Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους, ο οποίος όχι μόνο ανέτρεψε το δημοσκοπικό προβάδισμα του πρώτου, αλλά και τον νίκησε με μεγάλη διαφορά, 53% έναντι 46%, κερδίζοντας 40 πολιτείες.
Στο ντιμπέιτ του 1988, οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποίησαν την υπόθεση του βιαστή και δολοφόνου Γουίλι Χόρτον για να πλήξουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του Δουκάκη ως ηθικού και επιτυχημένου κυβερνήτη. Σημειώνεται ότι ο Χόρτον ο οποίος είχε βγει από τη φυλακή με ολιγοήμερη άδεια, επωφελούμενος νόμου της πολιτείας του Δουκάκη, διέπραξε απεχθή εγκλήματα. Αν και το 1988 δείχνει πολύ μακριά από το 2020, ο Τραμπ ελπίζει είτε στην επανάληψη αυτού του σεναρίου, είτε αυτού του 2016, οπότε και κέρδισε από το πουθενά τη Χίλαρι Κλίντον.