Προς οριστικό ναυάγιο οδεύει η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας για τα ορυκτά
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προς οριστικό ναυάγιο οδεύει η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας για τα ορυκτά

Η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας σχετικά με τα ουκρανικά ορυκτά φαίνεται να οδεύει προς οριστικό ναυάγιο μετά και την επεισοδιακή συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή (01/03) στον Λευκό Οίκο.

Κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε στο Reuters ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται επί του παρόντος να επανεξετάσει τη συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία εκλιπαρούσε για την υπογραφή της συμφωνίας μόλις ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι και της ζητήθηκε να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, είπε ο αξιωματούχος.

Η Μόσχα είναι έτοιμη για ευελιξία σε συνομιλίες

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε το Σάββατο (01/03) ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιδείξει ευελιξία σε συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά μόνο σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα, αλλά και τις πραγματικότητες στο έδαφος, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει έναν διακανονισμό της ουκρανικής κρίσης, αλλά μόνο με αυτούς «που είναι έτοιμοι να επικοινωνήσουν».

Ζελένσκι: Πολύ σημαντικό να ακούγεται η φωνή της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι είναι «πολύ σημαντικό» να ακούγεται τι συμβαίνει στη χώρα του και κανείς να μην την ξεχάσει.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε μία ημέρα μετά την αντιπαράθεση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ακούγεται η φωνή της Ουκρανίας και κανείς να μην την ξεχάσει, ούτε στη διάρκεια του πολέμου ούτε μετά», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ζελένσκι την οποία συνόδευσε με εικόνες από τη συνάντησή του με μια ουκρανική κοινότητα στην Ουάσινγκτον. 

«Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους στην Ουκρανία να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι τα συμφέροντά τους εκπροσωπούνται σε κάθε χώρα, σε κάθε γωνιά της γης», τόνισε.

«Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς και για τη βοήθεια - όχι μόνο διπλωματική και οικονομική, αλλά και πολιτική και πνευματική», κατέληξε.

Ζελένσκι στο Fox News μετά την επεισοδιακή συνάντηση με Τραμπ: Δεν θεωρώ ότι οφείλω να ζητήσω συγγνώμη

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου στο Fox News το Σάββατο (01/03), λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν θεωρεί ότι οφείλει να ζητήσει «συγγνώμη» από τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Σέβομαι τον πρόεδρο (Τραμπ) και σέβομαι τον αμερικανικό λαό», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, υποστηρίζοντας ότι είχε μια ανοικτή και πολύ ειλικρινή συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Κανείς δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος περισσότερο από εμάς», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αναφερόμενος στα τρία χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

Υπογραμμίζοντας πως επιθυμία του είναι ο πρόεδρος Τραμπ να σταθεί περισσότερο στο πλευρό της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε πως χωρίς την αμερικανική βοήθεια, θα ήταν «δύσκολο» για τη χώρα του να αμυνθεί απέναντι στους ρώσους εισβολείς.