Την τύχη των δύο προηγούμενων πυραύλων της Space X είχε και ο Starship, καθώς κατάφερε μεν να προσγειωθεί μετά τη δοκιμαστική του πτήση αλλά αμέσως μετά εξερράγη και αυτός.
Ο πύραυλος της εταιρείας του Έλον Μασκ εκτοξεύθηκε χωρίς πρόβλημα, πέταξε στον ουρανό για έξι λεπτά σε ύψος έως 10 χιλιομέτρων και μετά προσγειώθηκε στην τσιμεντένια εξέδρα του στο Τέξας.
Elon Musk's @SpaceX managed to successfully land one of its Starship prototypes at the end of a high-altitude test flight. But the triumph was short-lived as the spacecraft blew itself to pieces minutes after touchdown https://t.co/wvBKhIX4om 🚀 pic.twitter.com/fy8HAjfRtd
— Reuters (@Reuters) March 4, 2021
Aμέσως μετά έγειρε ελαφρά στο πλάι, ξέσπασε φωτιά, πιθανόν από κάποια διαρροή μεθανίου, και έπειτα από οκτώ λεπτά εξερράγη διαλυόμενος στα εξ ων συνετέθη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί κάποια εξήγηση για την ακριβή αιτία. Τουλάχιστον υπήρξε μια μικρή πρόοδος, αφού στις δύο προηγούμενες δοκιμές στις 9 Δεκεμβρίου και 2 Φεβρουαρίου ο πύραυλος είχε συντριβεί στο έδαφος κατά την επιστροφή του.
SpaceX just pulled off its first successful landing of the SN10 prototype
— Morning Brew ☕️ (@MorningBrew) March 3, 2021
After exploding during its first two attempts, Starship has officially landed
pic.twitter.com/Dqhwrl0uiC
Ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Starship από ανοξείδωτο χάλυβα έχει αναπτυχθεί για να μεταφέρει φορτίο έως 100 τόνων σε μεγάλες αποστάσεις. Έχει ύψος 50 μέτρων, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη ο Starship -μαζί με τον επίσης επαναχρησιμοποιούμενο πυραυλικό φορέα Super Heavy- θα φθάνει τα 120 μέτρα. Ο νέος πρωτότυπος πύραυλος της Starship προορίζεται να στείλει ανθρώπους και εφόδια στη Σελήνη και στον Άρη.
Οι μεγαλύτεροι και με περισσότερες δυνατότητες Starship προορίζονται να αντικαταστήσουν τους σημερινούς επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους Falcon και τις κάψουλες Dragon της Space X τόσο για επανδρωμένες όσο και μη επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Ο τελικός στόχος για τα μακρινά ταξίδια είναι μετά την εκτόξευση του Starship για τη Σελήνη ή τον Άρη, ο Super Heavy να επιστρέφει στη Γη για να χρησιμοποιηθεί ξανά. Για τα πιο κοντινά ταξίδια ο Starship θα κάνει μόνος όλη τη δουλειά.
Μια πρώτη πτήση του Starship σε τροχιά γύρω από τη Γη σχεδιάζεται για το τέλος του 2021, ενώ για το 2023 έχει ήδη κλείσει θέση ο δισεκατομμυριούχος Ιάπωνα Γιουσάκου Μαεζάβα, προκειμένου να πετάξει για έξι μέρες ως τη Σελήνη μαζί με άλλους οκτώ συνεπιβάτες. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη δοκιμές πτήσης του Starship, καθώς και για πρώτη φορά του Super Heavy.