Το προσκλητήριο του Τραμπ προς τον Σι Τζινπίνγκ - Η πρώτη μεγάλη κίνηση στις σχέσεις με την Κίνα
AP Photo
AP Photo
CNN

Το προσκλητήριο του Τραμπ προς τον Σι Τζινπίνγκ - Η πρώτη μεγάλη κίνηση στις σχέσεις με την Κίνα

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται να διατηρήσει, να προστατεύσει και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα στο ίδιο σημείο όπου οι υποστηρικτές του εξεγέρθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, ένας εξαιρετικά VIP καλεσμένος παρακολουθεί, επισκιάζοντας πρώην προέδρους, στρατιωτικούς και μέλη του Κογκρέσου.

Είναι ο Σι Τζινπίνγκ, ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της Κίνας - της χώρας που σχεδόν όλοι στην πλατφόρμα των εγκαινίων βλέπουν ως υπαρξιακή απειλή για την κυριαρχία της αμερικανικής υπερδύναμης, καθώς επιταχύνεται ο ψυχρός πόλεμος του 21ου αιώνα.

Πρόκειται για μια φανταστική εικόνα, διότι ακόμη και πριν οι πηγές επιβεβαιώσουν ότι ο Σι δεν θα παρευρεθεί, ήταν προφανές ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, παρά την εκπληκτική πρόσκληση του Τραμπ προς τον ηγέτη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για μια δεύτερη ορκωμοσία που ελπίζει να μετατρέψει σε μια εντυπωσιακή παγκόσμια δήλωση.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την άρνηση του Κινέζου πρόεδρου να παρευρεθεί, η πρόσκληση του Τραμπ στον Σι σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη που αποκαλύπτει τις φιλοδοξίες του εκλεγμένου προέδρου.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ απέστειλε προσκλήσεις και σε άλλους παγκόσμιους ηγέτες για να παρευρεθούν στην τελετή ορκωμοσίας του. Σύμφωνα με το CNN, η κίνηση αυτή αποτελεί μια υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο ο Τραμπ επιλέγει να ασκεί την εξωτερική, καταπατώντας διπλωματικούς κώδικες με την απρόβλεπτη προσέγγισή του.

Η πρόσκληση στον Σι δείχνει επίσης ότι ο Τραμπ πιστεύει ότι η δύναμη της προσωπικότητάς του από μόνη της μπορεί να είναι αποφασιστικός παράγοντας για τη σφυρηλάτηση διπλωματικών σχέσεων. Δεν είναι ο μόνος πρόεδρος που ακολουθεί αυτή την προσέγγιση - η οποία σπάνια λειτουργεί, καθώς οι αντίπαλοι των ΗΠΑ αποφασίζουν με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι τις προσωπικές σχέσεις.

Η πρόσκληση του εκλεγμένου προέδρου προς τον Σι είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα επειδή τις τελευταίες εβδομάδες η ομάδα του της εξωτερικής πολιτικής διαμόρφωσε μία επιθετική ατζέντα για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του για υπουργό Εξωτερικών τον γερουσιαστή από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, και για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον Μάικ Βαλτς, ο οποίος θεωρεί την Κίνα ως πολυμέτωπη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προσέγγιση του Τραμπ προς τον Σι έρχεται καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο στην επόμενη κυβέρνηση, με τους αξιωματούχους να είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την  ήδη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί ως μέρος της επικράτειάς της και την οποία η Ουάσινγκτον ενδέχεται να υπερασπιστεί εάν ο Σι διατάξει εισβολή.

Παράλληλα, η Κίνα έχει διευρύνει τη συνεργασία της με άλλους εχθρούς των ΗΠΑ σε έναν άτυπο αντιδυτικό άξονα μαζί με τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις των δύο αντιπάλων στον Ειρηνικό, έχουν έρθει πολύ κοντά στο να συγκρουστούν στη Νότια και Ανατολική Κίνα. 

Δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει ήδη απειλήσει να επιβάλει δασμούς στην Κίνα, η προσπάθειά του να φέρει τον Σι στην Ουάσιγκτον φαίνεται σαν μια τεράστια αντίφαση. Και εγείρει το ακόλουθο ερώτημα καθώς οι ξένες κυβερνήσεις προβληματίζονται σχετικά με το πώς να χειριστούν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ:

  • Πόσο σοβαρά πρέπει να λάβουν οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι των ΗΠΑ τον επιθετικό του τόνο και τις ασταθείς αλλαγές στην πολιτική του;
  • Η εξωτερική του πολιτική χαρακτηρίζεται εν τέλει από μία σκληροπυρηνική προσέγγιση ή  ο επερχόμενος πρόεδρος έχει αποφασίσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους σκληρούς ηγέτες του κόσμου;

Το τελευταίο παιχνίδι του Τραμπ μπορεί να είναι χαοτικό - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ενώ οι επικριτές του Τραμπ καταδικάζουν συχνά την απρόβλεπτη συμπεριφορά του, οι απροσδόκητες κινήσεις του μπορούν να κλονίσουν την ισορροπία των αντιπάλων και να αποκαλύψουν πιθανά πλεονεκτήματα για τις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, οποιαδήποτε επιτυχία του να απομακρύνει τον Σι από το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα θα ήταν μια τεράστια νίκη στην εξωτερική πολιτική παρά τις άλλες διαφορές των ΗΠΑ με την Κίνα.

Οι απόψεις του Τραμπ για την Κίνα είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένες – αφού φαίνεται να πιστεύει ότι οι πολιτικές του Πεκίνου αποτελούν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και ότι καταστρέφουν την Αμερική εδώ και δεκαετίες.

Αλλά εξακολουθεί να θέλει να είναι φίλος με τον Σι. Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ τόνισε επανειλημμένα ότι ο Σι ήταν σκληρός και έξυπνος και ότι ήταν φίλοι.