Χάκερς από τη Βόρεια Κορέα προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca που ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oι χάκερς παρουσιάζονταν ως επίδοξοι εργοδότες στον ιστότοπο δικτύωσης LinkedIn ώστε να προσεγγίσουν το προσωπικό της AstraZeneca με ψεύτικες προσφορές εργασίας, ανέφεραν οι πηγές του Reuters. Στη συνέχεια έστελναν έγγραφα που υποτίθεται ότι ήταν περιγραφές θέσεων εργασίας που είχαν κακόβουλο κώδικα για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους.
Η Νότια Κορέα κατήγγειλε επίσης προ δυο εβδομάδων ότι χάκερς από τη Βόρεια Κορέα προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες φαρμακευτικών εταιριών της Νότιας Κορέας που ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορονοϊό.
Οι ειδήσεις αυτές έρχονται με φόντο την πρόσφατη ανακοίνωση της Microsoft, η οποία αναπτύσσει και λογισμικά κυβερνοασφαλείας, ότι είχε εντοπίσει απόπειρες παραβίασης των συστημάτων επτά φαρμακευτικών. Επίσης, στοχεύτηκαν ερευνητές που δουλεύουν πάνω σε εμβόλια οι οποίοι βρίσκονται στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.
Η Microsoft ανέφερε πως η ρωσική ομάδα χρησιμοποίησε «brute force» τακτικές, προσπαθώντας να εισέλθει σε λογαριασμούς χρησιμοποιώντας εκατομμύρια διαφορετικούς κωδικούς. Μια από τις βορειοκορεατικές ομάδες έστειλε emails παριστάνοντας αξιωματούχους του ΠΟΥ, προκειμένου να ξεγελάσει άτομα ώστε να αποκαλύψουν τα στοιχεία εγγραφής τους. Οι περισσότερες προσπάθειες απέτυχαν, μα η Microsoft προειδοποίησε ότι κάποιες ήταν επιτυχείς.