Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την εκτέλεση του προγράμματος αγοράς ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων χωρίς την Bundesbank, σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αναγκάσει τον κύριο συμμετέχοντα στο πρόγραμμα να παραιτηθεί, σύμφωνα με τέσσερις πηγές στο Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, θα αναγκαστεί η ΕΚΤ να ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου νομική δράση κατά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, του μεγαλύτερου μετόχου της, προκειμένου να την επαναφέρει στο πρόγραμμα, ανέφεραν πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.
Οι κινήσεις αυτές πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν τη στιγμή της αλήθειας για το ευρώ, καθώς θέτουν σε δοκιμασία τη δέσμευση της Γερμανίας για το ενιαίο νόμισμα, στη δημιουργία του οποίου διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο και που την έχει αναγκάσει να αντιμετωπίσει ορισμένες βαθιά ριζωμένες επιφυλάξεις στο εσωτερικό της, όσον αφορά τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναφέρει ακόμα ότι το Συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έχει δώσει προθεσμία στην ΕΚΤ ως τις αρχές Αυγούστου για να δικαιολογήσει τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων ή να συνεχίσει το σχέδιο χωρίς την Bundesbank, η οποία υποτίθεται ότι θα πραγματοποιήσει περισσότερο από το ένα τέταρτο των αγορών ομολόγων.
Οι περισσότερες από τις πηγές αναμένουν η νομική πρόκληση από το δικαστήριο της Καρλσρούης θα επιλυθεί από την ίδια την Bundesbank αποδεικνύοντας ότι η πολιτική ήταν κατάλληλη και αντιμετωπίζοντας ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειές της, σημειώνει το Reuters.
Ωστόσο, τα στελέχη της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης προετοιμάζονται για αυτό που μια πηγή περιέγραψε ως «απίστευτο»: ένα σενάριο στο οποίο το δικαστήριο απαγορεύει στη Bundesbank να συμμετάσχει στις αγορές. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ, ή λιγότερο πιθανό οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, θα αναλάβουν την ποσόστωση της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών ομολόγων (PSPP) και θα αγοράσει γερμανικά ομόλογα, ανέφεραν οι πηγές.
Αν η Bundesbank δεν συμμορφωνόταν, η ΕΚΤ θα μπορούσε να πάει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάνοντας κάτι τέτοιο για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ευρώ το 1999. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει στηρίξει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά η απόφασή του αγνοήθηκε από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, ανοίγοντας μία νέα σύγκρουση της Γερμανίας με θεσμούς της ΕΕ.
Επίσης, όπως σημειώνει το Reuters εάν οι άλλες κεντρικές τράπεζες αγοράσουν ομόλογα, θα παραβιάσουν την αρχή «χωρίς κατανομή κινδύνων» που επέμεινε να τηρείται η Bundesbank όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2015, σύμφωνα με την οποία κάθε εθνική κεντρική τράπεζα αγοράζει τα δικά της κρατικά ομόλογα και ο κίνδυνος κατανέμεται για το περιορισμένο ποσό χρέους που αγόρασε η ίδια η ΕΚΤ.
Τέλος οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι τέτοια σχέδια δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί ή επίσημα συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν.