Ο Σύρος πρόεδρος Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σαράα και ο επισκέπτης πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ συζήτησαν τη Δευτέρα για την οριοθέτηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και για τον συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία των δύο χωρών για κατάπαυση του πυρός που έβαλε τέλος στις διασυνοριακές συγκρούσεις.
«Αυτή η επίσκεψη θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της καλής γειτονίας», δήλωσε ο Σαλάμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Τα ορεινά σύνορα αποτέλεσαν σημείο έντασης τους τελευταίους μήνες, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από ισλαμιστές αντάρτες. Ο Άσαντ, στενός σύμμαχος της Τεχεράνης και της λιβανικής Χεζμπολάχ, είδε τις δυνάμεις του να αποσύρονται από περιοχές που ελέγχονται πλέον από αντάρτες.
Ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων σημειώθηκε τον Μάρτιο, όταν συριακές δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά με Λιβανέζους στρατιώτες και ένοπλες ομάδες στον βορειοανατολικό Λίβανο. Η Δαμασκός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι εισήλθε στο συριακό έδαφος, απήγαγε και εκτέλεσε τρία μέλη του συριακού στρατού.
Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή. Λιβανέζικη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι τρεις Σύροι στρατιώτες είχαν προηγουμένως περάσει στο έδαφος του Λιβάνου και σκοτώθηκαν από ενόπλους μιας τοπικής φυλής, που πίστευε ότι απειλείται.
Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν επίσης την τύχη των Λιβανέζων αγνοουμένων και κρατουμένων στη Συρία - ένα ζήτημα που επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ανατροπή του Άσαντ, με το άνοιγμα φυλακών και την αποκάλυψη ομαδικών τάφων.
Ο Λίβανος υποστηρίζει ότι πάνω από 700 πολίτες του κρατούνταν σε συριακές φυλακές, εξαιτίας της έντονης επιρροής που ασκούσε η Δαμασκός στον Λίβανο κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1975–1990).
Κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων πέντε δεκαετιών, η Συρία διατηρούσε στρατιωτική παρουσία στον Λίβανο — που διήρκεσε 29 χρόνια, έως την αποχώρησή της το 2005 - παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους της λιβανικής κοινωνίας.
Τέλος, οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και να δημιουργήσουν μια υπουργική επιτροπή παρακολούθησης θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Λιβάνου.