Αν και τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στην πρόσφατη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον και τις αντιδράσεις που προκαλούν οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, η Κίνα έχει ανοιχτά πολυάριθμα διπλωματικά μέτωπα, από μια συνοριακή διαμάχη με την Ινδία έως την κριτική που δέχεται για το πώς αντιμετώπισε τον κορονοϊό.
Ακολουθούν κάποια από τα βασικά σημεία προστριβών μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών:
ΗΠΑ
Διαμάχες σχετικά με το εμπόριο και την τεχνολογία, η κριτική που ασκούν οι ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από το Πεκίνο και οι κατηγορίες της Κίνας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, έχουν οδηγήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες.
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Το σχέδιο του Πεκίνου να επιβάλει τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ προκάλεσε αντίποινα από τις ΗΠΑ και αποδοκιμασία από άλλα δυτικά κράτη. Η Βρετανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραχωρήσει αυξημένα δικαιώματα βίζας στους κατόχους Βρετανικού Διαβατηρίου του Εξωτερικού (BNO) από το Χονγκ Κονγκ.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, ζητούν να λογοδοτήσει η Κίνα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πρώιμη φάση της κρίσης του κορονοϊού, που εμφανίστηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους στην πόλη Γουχάν. Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης κριτική για την αυταρχική διπλωματική διαχείριση της κρίσης.
ΤΑΪΒΑΝ
Η Κίνα έχει εντείνει τη διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν, που αποτελεί αμφισβητούμενο έδαφος, προσπαθώντας να την κάνει να αποδεχτεί την κινεζική κυριαρχία. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία, αλλά η πρόσφατα δημοκρατικά επανεκλεγμένη Πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ Γουέν δεν το δέχεται, και δηλώνει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.
ΙΝΔΙΑ
Η Κίνα και η Ινδία βρίσκονται στην πιο σοβαρή στρατιωτική τους αντιπαράθεση στην αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή τους από το 2017, με στρατιώτες και από τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για καταπάτηση.
ΣΙΝΤΣΙΑΝΓΚ
Η Κίνα έχει δεχτεί κριτική από την Ουάσινγκτον και άλλες χώρες για την πολιτική της απέναντι στην μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων στη δυτική επαρχία Σιντσιάνγκ. Πρόσφατα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις για την καταστολή των Ουιγούρων
HUAWEI
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον εξοπλισμό που προμηθεύει ο τεχνολογικός κολοσσός της Κίνας Huawei, προειδοποιώντας ότι οι σύμμαχοί τους που χρησιμοποιούν εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας στα δίκτυά τους κινδυνεύουν να βρεθούν αποκομμένοι από πολύτιμες πηγές ανταλλαγής πληροφοριών. Τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εξαγωγές ημιαγωγών προς την Huawei, που απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός της επιτρέπει την παρακολούθηση όσων τον χρησιμοποιούν.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάζονται από τότε που ο Καναδάς συνέλαβε την οικονομική διευθύντρια της Huawei Μενγκ Ουανγκζού, κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, στα τέλη του 2018. Λίγο αργότερα η Κίνα συνέλαβε δύο Καναδούς υπηκόους και μπλόκαρε τις εισαγωγές σπερμάτων ελαιοκράμβης. Τον προηγούμενο μήνα, καναδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι θα συνεχιστούν οι διαδικασίες έκδοσης της Μενγκ στις ΗΠΑ.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην Κίνα προκειμένου να αντισταθμίσουν την αυξανόμενα επιθετική διπλωματική πολιτική της καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το Χονγκ Κονγκ. Η ΕΕ είναι δυσαρεστημένη με το θέμα της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά. Η Κίνα από τη μεριά της, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιχείρησε να μπλοκάρει μια ευρωπαϊκή έκθεση που ισχυρίζεται ότι το Πεκίνο ενήργησε ως φορέας παραπληροφόρησης σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η πιο πρόσφατη όξυνση των σχέσεων Αυστραλίας-Κίνας ήταν τον προηγούμενο μήνα, όπου το Πεκίνο επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία. Υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο χωρών από το 2018, που η Αυστραλία απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα 5G της Huawei, και η Κίνα έχει ενοχληθεί από το αίτημα της Αυστραλίας για ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τον κορονοϊό.
ΝΟΤΙΑ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Η Κίνα έχει διαφιλονικούμενες αξιώσεις κυριαρχίας στην ενεργειακά πλούσια Νότια Σινική Θάλασσα, που αποτελεί επίσης σημαντική εμπορική οδό. Τον έλεγχο της περιοχής διεκδικούν, εκτός από την Κίνα, η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), το Βιετνάμ, το Μπρούνεϊ, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι εκμεταλλεύεται τον αντιπερισπασμό που δημιουργεί η κρίση της πανδημίας για να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτά τα νερά.