Η ρομποτική έχει τεθεί στη διάθεση της ανθρωπότητας για την εξόντωση του κορονοϊού με πολλά ρομπότ βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης σε αεροδρόμια αεροπλάνα και ξενοδοχεία ανά τον κόσμο με εντολή να σκοτώσουν ιούς και βακτήρια.
Ρομπότ εξοπλισμένο με υπεριώδεις ακτινοβολίες δοκιμάζεται ήδη σε αεροπλάνα κατά του κορονοϊού στοχεύοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιβατών στα ταξίδια, την ώρα που αντίστοιχα δημιουργήματα της τεχνολογίας χρησιμοποιούνται σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας φιλοξενίας.
Η UVeya, μια ελβετική νεοσύστατη εταιρεία, διεξάγει τις δοκιμές των ρομπότ με την εταιρεία υπηρεσιών αεροδρομίου Dnata που εδρεύει στο Ντουμπάι, μέσα σε αεροσκάφη Embraer της Helvetic Airways.
Την ίδια ώρα, 29 ρομπότ απολύμανσης θα σταλθούν σε νοσοκομεία στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Κροατία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία. Τα ρομπότ αυτά μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε δέκα μόλις λεπτά και να απολυμάνουν με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας πάνω από 18 θαλάμους με μία φόρτιση.
Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία, χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττούς κινδύνους. Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για διαδικασία που χρησιμοποιεί χημικό απολυμαντικό, είναι ασφαλέστερη για το νοσοκομειακό προσωπικό, το οποίο δεν χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες. Το προσωπικό καθαρισμού χειρίζεται το ρομπότ εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές και ο χειρισμός γίνεται έξω από την αίθουσα που πρόκειται να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι παρών κανένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η εταιρεία που προμήθευσε τα ρομπότ είναι η δανική UVD Robots, που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια έκτακτης ανάγκης. Συνολικά, 12 εκατ. ευρώ διατίθενται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την αγορά 200 τέτοιων ρομπότ.
Μια ανάλογη περίπτωση είναι το ρομπότ LightStrike που εκπέμπει υπεριώδες φως σε μήκος κύματος 200 έως 315 νανομέτρων, το οποίο απολυμαίνει κρεβάτια, πόμολα και άλλες επιφάνειες
Το ιαπωνικό ρομπότ κάνει αυτόματη απολύμανση νοσοκομείων και άλλων χώρων, καταστρέφοντας τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 μέσα σε μόνο δύο λεπτά, με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).
Το ρομπότ LightStrike της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Terumo εκπέμπει υπεριώδες φως σε μήκος κύματος 200 έως 315 νανομέτρων, το οποίο απολυμαίνει κρεβάτια, πόμολα και άλλες επιφάνειες. Μετά από ακτινοβόληση δύο έως τριών λεπτών οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν υποστεί αρκετή βλάβη για να αδρανοποιούνται ή να καταστρέφονται.
Η τεχνολογία είχε δοκιμαστεί με επιτυχία κατά ανθεκτικών βακτηρίων, ακόμη και εναντίον του ιού Έμπολα, ενώ τώρα η αμερικανική εταιρεία Xenex Disinfection Services ανακοίνωσε ότι δοκίμασε το ρομπότ εξίσου επιτυχώς και κατά του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τους «Financial Times».