Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά όπλων στη νότια περιφέρειά της, κοντά στην Ουκρανία, ως απάντηση στις «απειλές» της Δύσης.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας σημειώνεται ότι «με εντολή του αρχιστράτηγου, ξεκίνησε μια στρατιωτική άσκηση που περιλαμβάνει πρακτική προετοιμασίας και χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Νότια στρατιωτική περιοχή υπό την επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου».
Αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση ότι οι ασκήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση της ετοιμότητας των μονάδων και του εξοπλισμού για «την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων για την απάντηση και την άνευ όρων διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του ρωσικού κράτους ως απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές μεμονωμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Το υπουργείο είπε ότι το πρώτο στάδιο της άσκησης αφορά πυραύλους Iskander και Kinzhal (υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος). Ο βαλλιστικός Kh-47 έχει βεληνεκές περίπου 2.000 χιλιομέτρων, επομένως μπορεί να εκτοξευτεί μακριά από το πεδίο της μάχης. Ταξιδεύει με περίπου 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και προέρχεται από τον μικρότερου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο Iskander, ο οποίος εκτοξεύεται από το έδαφος. Μεταφέρει μια κεφαλή σχεδόν 500 κιλών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαΐου το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία.
«Στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν πρακτική για την προετοιμασία και την ανάπτυξη για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Θα λάβουν μέρος πυραυλικοί σχηματισμοί στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια και ναυτικές δυνάμεις.
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον κόσμο.
Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Η Ρωσία θεωρεί τον πόλεμο ως μάχη με τη Δύση, η οποία ο Πούτιν λέει ότι αγνόησε την προσπάθεια φιλίας της Μόσχας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και προσπάθησε να καταλάβει τον έλεγχο της Ουκρανίας ενώ διεύρυνε τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Η Δύση και η Ουκρανία λένε ότι δεν θα ησυχάσουν μέχρι να ηττηθούν οι ρωσικές δυνάμεις και θεωρούν τον πόλεμο ως προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει εδάφη ώστε να αναγκάσει το Κίεβο να επιστρέψει στην επιρροή της Μόσχας.