Η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα δεν απέτρεψαν εκατοντάδες κομμουνιστές της Ρωσίας να γιορτάσουν τα 150 χρόνια από την γέννηση του Βλαντίμιρ Ίλιτς Λένιν σε συνθήκες καραντίνας, με διαλέξεις και καταθέσεις στεφάνων σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Στη Μόσχα αντιπροσωπεία της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό τον Γκενάντι Ζουγκάνοφ κατέθεσε στεφάνι το Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Στη γενέτειρα του, την πόλη Ουλιάνοφσκ, το υπουργείο Τεχνών και Πολιτιστικής Πολιτικής, την περιοχής Ουλιάνοφσκ ανακοίνωσε τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων μέσω διαδικτύου.
Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, αλλά οι περισσότερες μέσω του διαδικτύου, όπου εκτός από τις αναφορές τους στα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την επανάσταση του 1917, οι Ρώσοι κομμουνιστές παροτρύνουν όσους ενδιαφέρονται για την προσωπικότητα του Λένιν να κάνουν την δική τους πρόβλεψη, να δουν την απάντηση στο ερώτημα «Ποιος είσαι σήμερα Λένιν;», να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς φωτογραφίας και για το πώς να νοιώσουν «επαναστάτες σε συνθήκες καραντίνας».
Ο Λένιν γεννήθηκε το 1870 και έγινε όταν πέθανε το 1924, οι σοβιετικές αρχές έφτιαξαν ένα μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας όπου έβαλαν το σώμα του, που βρίσκεται εκεί μέχρι και σήμερα. Για το σκοπό αυτό στήθηκε αρχικά ένα ξύλινο, πρόχειρο μαυσωλείο και αργότερα το σημερινό μαυσωλείο, στα τείχη του Κρεμλίνου στην Κόκκινη πλατεία, σε σχήμα πυραμίδας με καφέ και μαύρο μάρμαρο.
Η διατήρηση του σώματος του Λένιν έχει πυροδοτήσει – και εξακολουθεί να πυροδοτεί συχνά πυκνά – έντονες αντιπαραθέσεις. Στη Ρωσία γίνεται περιοδικά δημόσια η συζήτηση για το αν ο Λένιν πρέπει να θαφτεί οριστικά σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση - και σύμφωνα με τις επιθυμίες της χήρας του, η οποία αντιτάχθηκε στην «μουμιοποίηση». Ωστόσο, το ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξακολουθεί να αρνείται να αποδεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
AP Photo/Dmitri Lovetsky