Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστκή εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου στη Μεσόγειο
AP
AP

Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστκή εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου στη Μεσόγειο

Ο ανώτατος στρατηγός της Ρωσίας τηλεφώνησε στον ομόλογό του στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα προκειμένου, να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία επρόκειτο να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις υπερηχητικών πυραύλων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προειδοποίησε επίσης, ότι τα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή - στόχο για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, όπως μεταφέρει ρεπορτάζ του abcnews.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος στρατηγός, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, κάλεσε την περασμένη Τετάρτη, τον στρατηγό, Τσαρλς Μπράουν, πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού ώστε να τον προειδοποιήσει για τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις αλλά και για να συζητήσουν επίσης για το ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και πώς να αποφευχθεί ένας λάθος χειρισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σχετικά με αυτή τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Η δοκιμή του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου, πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή, στην οποία το αμερικανικό ναυτικό διαθέτει τρία αμφίβια πλοία με 2.200 πεζοναύτες, καθώς και αντιτορπιλικά που παρέχουν αντιπυραυλική άμυνα στο Ισραήλ.

Η κλήση μεταξύ των δύο κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι χθες Τετάρτη (04/12), μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι πολεμικά τους πλοία στην εν λόγω περιοχή, εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους σε έναν άγνωστο στόχο στα διεθνή ύδατα. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με την προειδοποίηση του Ρώσου στρατηγού προς τον Μπράουν δεν αποκαλύφθηκαν επίσημα.

«Ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Τσαρλς Μπράουν, μίλησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ στις 27 Νοεμβρίου, μετά από αίτημα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού στρατηγού, ο λοχαγός Τζέι Ντι Ντόρσεϊ, σε δήλωση που δόθηκε στο ABC News.

«Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες μίλησαν από τότε που ο στρατηγός Μπράουν έγινε πρόεδρος. Οι ηγέτες συζήτησαν μια σειρά από παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά από αίτημα του στρατηγού Γκεράσιμοφ, ο στρατηγός Μπράουν συμφώνησε να μην κοινοποιήσει το τηλεφώνημα».

Στη συνομιλία τους, συζήτησαν επίσης, πώς να αποφύγουν τυχόν λάθος υπολογισμό αλλά και την κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών, όσον αφορά την Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα, συζήτησαν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS, μεγάλου βεληνεκούς, εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς και την επακόλουθη δοκιμή από τη Ρωσία ενός Βαλλιστικού Πυραύλου Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (IRBM) σε στόχο εντός της Ουκρανίας.

Η Ρωσία είπε ότι το χτύπημα του IRBM έγινε ως αντίποινα για τη χορήγηση άδειας στην Ουκρανία, να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS, εντός της Ρωσίας.

Την Τρίτη (03/12), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε, ότι οι φρεγάτες Admiral Gorshkov και Admiral Golovko, εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους Zircon και το ντίζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο Novorossiysk εκτόξευσε έναν πύραυλο κρουζ Kalibr σε περιοχή που πραγματοποιούνται θαλάσσιες ασκήσεις.

«Ταυτόχρονα, από καθορισμένη περιοχή στις ακτές της Μεσογείου, πλήρωμα του παράκτιου πυραυλικού συστήματος Bastion εκτόξευσε έναν πύραυλο κρουζ Onyx», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αν και το σημείο εκτόξευσης δεν αποκαλύφθηκε, ο πύραυλος κρουζ εκτοξεύτηκε πιθανώς από τη βάση της Ρωσίας στην Ταρσό της Συρίας, τη μοναδική ναυτική βάση της στο εξωτερικό.

«Οι καθορισμένοι στόχοι επλήγησαν με απευθείας χτυπήματα.»

«Η άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγεται με συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και με τις συμφωνίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας με ξένα κράτη για την πρόληψη επεισοδίων στη θάλασσα εκτός χωρικών υδάτων, καθώς και στον εναέριο χώρο πάνω από αυτά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, τα ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν κατευθυνθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο από τις βάσεις τους στην Αρκτική και η δοκιμή έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη διεξάγουν επιχείρηση υποστήριξης υπέρ του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την κατάληψη του Χαλεπίου, από τις δυνάμεις των ανταρτών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.