Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έδωσε την διαβεβαίωση ότι «η ασφάλεια του πληρώματος» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποτελεί «κύρια προτεραιότητά της», απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις οποίες προχώρησε σε εκτόξευση αντιδορυφορικού πυραύλου θέτοντας σε κίνδυνο το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
«Μόνο οι κοινές προσπάθειες όλων των διαστημικών δυνάμεων μπορούν να διασφαλίσουν μία συνύπαρξη κατά το δυνατόν ασφαλή και τις επιχειρήσεις στον διαστημικό τομέα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Roscosmos, η οποία δεν απαντά ωστόσο στις αμερικανικές αιτιάσεις.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες την Ρωσία ότι προχώρησε σε εκτόξευση αντιδορυφορικού πυραύλου «επικίνδυνη και ανεύθυνη», σε μία επίδειξη ισχύος που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την απειλή της ασφάλεια των αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το περιστατικό αναζωπυρώνει τους φόβους για την μετατροπή του διαστήματος σε πεδίο μάχης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.
Χθες, η Ρωσία προχώρησε κατά ανεύθυνο τρόπο σε καταστροφική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου κατά ενός από τους δικούς της δορυφόρους, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.
«Αυτή η δοκιμή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περί τα 1.500 διαστημικά συντρίμμια και πιθανότατα θα προκαλέσει χιλιάδες μικρότερα κομμάτια διαστημικών θραυσμάτων», αναφέρεται στη ανακοίνωση.
Ο Σταθμός περνά «κοντά ή μέσα από το νέφος των συντριμμιών κάθε 90 λεπτά», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Nasa.
Κατά την δεύτερη ή τρίτη διέλευση την περασμένη νύκτα οι επτά αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατέφυγαν στα σκάφη τους, έτοιμοι για επείγουσα απομάκρυνση.
«Είμαι σοκαρισμένος από αυτήν την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική ενέργεια», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Nasa Μπιλ Νέλσον. «Είναι αδιανόητο η Ρωσία να θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους αμερικανούς αστροναύτες και τους διεθνείς εταίρους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά και τους ίδιους τους δικούς της κοσμοναύτες».
Απειλή για τις επόμενες δεκαετίες
«Τα συντρίμμια που δημιούργησε αυτή η επικίνδυνη και ανεύθυνη δοκιμή θα απειλούν πλέον για τις επόμενες δεκαετίες τους δορυφόρους και άλλα διαστημικά αντικείμενα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, την οικονομία και τα επιστημονικά συμφέροντα άλλων κρατών», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν υποσχόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργασθούν με τους συμμάχους και εταίρους τους για να απαντήσουν σε αυτήν την ανεύθυνη ενέργεια.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά το είδος των μέσων που η Ρωσία φαίνεται ότι θέλει να αναπτύξει», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον πριν από την δοκιμή.
Ασυγχώρητο
Πυραυλικά πλήγματα κατά δορυφόρων έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί από τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία). Επικρίνονται εξαιτίας της πληθώρας των θραυσμάτων που έχουν δημιουργηθεί και μετατρέπονται σε επικίνδυνα βλήματα.
Μπορούν να πλήξουν χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, στους οποίους οι χώρες υπολογίζουν για πλήθος δραστηριοτήτων, για παράδειγμα, επικοινωνίες, γεωεντοπισμό.
Η ανάπτυξη της δυνατότητας καταστροφής των δορυφόρων άλλων χωρών μπορεί να αναδειχθεί σε στρατηγικό ατού.
«Περιστατικά με συντρίμμια που προκαλούνται από αντιδορυφορικές δοκιμές δεν συμβαίνουν συχνά. Το τελευταίο συνέβη με ινδική δοκιμή » τον Μάρτιο του 2019, υπενθύμιζε ο αστροναύτης Τζόναθαν ΜακΝτάουελ.
Κατά την γνώμη του, σύμφωνα με τις τροχιές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και των γνωστών διαστημικών αντικειμένων, ο δορυφόρος που στόχευσε η Ρωσία είναι πιθανόν να είναι ο δορυφόρος Cosmos 1408, ο οποίος είναι ανενεργός από τη δεκαετία του 1980.
«Η καταστροφή του δεν ήταν καθόλου αναγκαία. Πρόκειται ξεκάθαρα για στρατιωτική δοκιμή», πρόσθεσε.
«Έχουμε ήδη πάρα πολλά συντρίμμια εκεί πάνω για να προκαλούμε σκοπίμως και άλλα, είναι ασυγχώρητο».
Ορισμένα συντρίμμια που προκάλεσε αυτή η δοκιμή θα διαλυθούν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα «τους επόμενους μήνες», αλλά άλλα μπορεί να παραμείνουν σε τροχιά μέχρι και δέκα χρόνια, δήλωσε ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ.
Πολλοί ειδικοί του διαστήματος ζητούν καλύτερο ρυθμιστικό σχέδιο απέναντι στους κινδύνους αυτούς.
«Καλούμε όλες τις υπεύθυνες διαστημικές δυνάμεις να συνεργασθούν μαζί μας στις προσπάθειες για την θέσπιση κανόνων υπεύθυνης συμπεριφοράς», δήλωσε χθες ο Αντονι Μπλίνκεν.