Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το σωματείο «Συμμαχία Γιατρών» που σχετίζεται με τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στο μητρώο «πρακτόρων ξένης χώρας», μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια ελέγχων «που αφορούσαν την εν λόγω οργάνωση, αποδείχθηκε ότι χρηματοδοτήθηκε επανειλημμένα από το εξωτερικό και ανέπτυσσε πολιτική δραστηριότητα».
Η εκπρόσωπος Τύπου του σωματείου «Συμμαχία Γιατρών» Αλεξάντρα Ζαχάροβα, δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ότι «δεν πήραμε χρηματοδότηση από το εξωτερικό και δεν είδαμε επίσημες αποδείξεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Η κίνηση αυτή εναντίον της «Συμμαχίας Γιατρών», η οποία διανέμει ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό στο ιατρικό προσωπικό και υποστηρίζει τους γιατρούς στην υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, προκάλεσε οργή μεταξύ των υποστηρικτών του Ναβάλνι.
Η ταμπέλα «πράκτορας ξένης χώρας», η οποία παραπέμπει στη σοβιετική εποχή, συνεπάγεται ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που θεωρούνται ότι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό για να διεξάγουν πολιτική δραστηριότητα, υπόκεινται σε αυξημένους γραφειοκρατικούς ελέγχους και επιτόπιους ελέγχους. Υποχρεώνονται επίσης να υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις δαπάνες τους και να επισυνάπτουν την ετικέτα «πράκτορας ξένης χώρας» στις δημοσιεύσεις τους.
Η εκπρόσωπος της «Συμμαχίας Γιατρών» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι το υπουργείο δεν τους είχε κοινοποιήσει ότι τους συμπεριέλαβε στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας». Η πρόεδρος του σωματείου, Αναστασία Βασίλιεβα, είναι σύμμαχος του Ναβάλνι. Η ίδια του είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της ως γιατρός το 2017 όταν είχε υποστεί χημικό έγκαυμα στο δεξί του μάτι μετά από επίθεση που δέχθηκε από ακτιβιστές του Κρεμλίνου.
Η αστυνομία είχε συλλάβει την Βασίλιεβα τον Ιανουάριο, με την κατηγορία ότι παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας και συμμετείχε σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης η οποία δεν είχε την έγκριση των αρχών. Εν συνεχεία τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
«Αυτό σημαίνει ότι οι «πράκτορες ξένης χώρας» βοηθούν τους γιατρούς μας, ενώ οι αρχές κλέβουν χρήματα;», έγραψε η ομάδα του Ναβάλνι στο Twitter, προσθέτοντας ότι «αυτή η επαίσχυντη κυβέρνηση έχει τρελαθεί εντελώς».
Ο νόμος περί «πρακτόρων ξένη χώρας», από το 2019 δεν ισχύει μόνο για μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά επεκτείνεται σε πρόσωπα και μπλόγκερς, επιδιώκοντας όπως λένε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταπνίξει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη.