Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται για μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των στρατιωτικών ακολούθων και εκπρόσωπων των ξένων πρεσβειών που είναι διαπιστευμένοι στη Μόσχα.
«Η στρατιωτική οικοδόμηση της συμμαχίας ανακατευθύνεται πλήρως στην προετοιμασία μια ευρείας κλίμακας στρατιωτικής σύγκρουσης υψηλής έντασης με τη Ρωσία» δήλωσε ο Φόμιν.
Σύμφωνα με τον Φόμιν, στα έγγραφα του ΝΑΤΟ των τελευταίων ετών τα οποία απηχούν το δόγμα του, όπως για παράδειγμα αυτό του 2019 που αφορά τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, η Ρωσική Ομοσπονδία ευθέως κατονομάζεται «χωρίς καμία αμφιβολία ως κύρια πηγή απειλών για την ασφάλεια του συνασπισμού»
Παράλληλα ο Φόμιν επισήμανε ότι «η Διακήρυξη της Ρώμης εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ». «Σ αυτήν, ιδιαίτερα ορίζεται, ότι η Ρωσία και η Συμμαχία δεν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως εχθρό. Αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε και στην σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ το 2010 στη Λισαβόνα» είπε ο Φόμιν.
«Η τρέχουσα θλιβερή κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η συμμαχία συχνά καταφεύγει στη χρήση υβριδικών μεθόδων για να περιορίσει τη Ρωσία, συνδυάζοντας το διάλογο με τη συσσώρευση στρατιωτικών προετοιμασιών» είπε ο Φόμιν τη Δευτέρα σε μια μη προγραμματισμένη ενημέρωση για στρατιωτικούς ακόλουθους και εκπροσώπους ξένων πρεσβειών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το tass, ανέφερε ότι «η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ ξεκίνησε νωρίτερα από το 2014.»
«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα κάνει προσπάθειες να βρει νέες μορφές εμπλοκής με το ΝΑΤΟ, να δημιουργήσει ένα σταθερό, ίσο σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας για όλους», είπε ο Φόμιν. «Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ ξεκίνησε το 2014».
«Οι διακηρυγμένοι στόχοι της ισότιμης συνεργασίας από τη συμμαχία δεν εκπληρώθηκαν πολύ νωρίτερα, στην πραγματικότητα, αμέσως μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας», συνέχισε.
Ο Φόμιν δήλωσε επίσης ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρησιμοποίησε τα γεγονότα στην Ουκρανία ως πρόφαση για να διακόψει τη συνεργασία με τη Μόσχα.