Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή, ότι οι μεγάλες δυνάμεις χρειάζονται μια νέα προσέγγιση στη Βόρεια Κορέα, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι εντείνουν τις στρατιωτικές εντάσεις στην Ασία και επιδιώκουν να «πνίξουν» το απομονωμένο κράτος.
Η Ρωσία άσκησε βέτο στην ετήσια ανανέωση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που παρακολουθούν την επιβολή των μακροχρόνιων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά όπλα και τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων της.
Η κίνηση της Μόσχας, η οποία πλήττει την επιβολή μυριάδων κυρώσεων του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ το 2006, υπογραμμίζει το μέρισμα που κέρδισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, πλησιάζοντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Είναι προφανές για εμάς ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί παλιά πρότυπα σε σχέση με τα προβλήματα της Κορεατικής Χερσονήσου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Η Ζαχάροβα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποθάλπουν στρατιωτικές εντάσεις, ότι οι διεθνείς περιορισμοί δεν βελτίωσαν την κατάσταση ασφάλειας και ότι υπάρχουν σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Βόρειας Κορέας, επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ).
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αποδείξει ξεκάθαρα ότι το ενδιαφέρον τους δεν εκτείνεται πέρα από το έργο του «στραγγαλισμού» της ΛΔΚ με όλα τα διαθέσιμα μέσα και ότι μια ειρηνική διευθέτηση δεν είναι καθόλου στην ημερήσια διάταξη», είπε.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Πέμπτη ότι το βέτο της Ρωσίας «υπονόμευσε κυνικά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να θάψει τις αναφορές της ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη δική της «συμπαιγνία» με τη Βόρεια Κορέα για την απόκτηση όπλων.
«Η Ρωσία θα κατέχει μόνη της το αποτέλεσμα αυτού του βέτο: μια ΛΔΚ πιο τολμηρή σε απερίσκεπτη συμπεριφορά και αποσταθεροποιητικές προκλήσεις, καθώς και μειωμένες προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.
Το ρωσικό βέτο θεωρείται ως μια σημαντική καμπή στο διεθνές καθεστώς κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, το οποίο διαμορφώθηκε το 1948 με την υποστήριξη της τότε Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Δημοκρατία της Κορέας υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα που πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές τον 21ο αιώνα - το 2006, το 2009, το 2013, δύο φορές το 2016 και το 2017, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ρωσία είπε ότι η εργασία των ειδικών δεν ήταν ούτε αντικειμενική ούτε αμερόληπτη και ότι είχαν μετατραπεί σε εργαλείο της Δύσης.
«Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει χάσει όλα τα πρότυπα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της εντολής της», είπε η Ζαχάροβα.
Είπε ότι οι ειδικοί έχουν μετατραπεί σε ένα υπάκουο εργαλείο των γεωπολιτικών αντιπάλων της ΛΔΚ. Δεν έχει νόημα να τη σώσουμε με αυτή τη μορφή.
Το βέτο δείχνει πόσο μακριά ο πόλεμος της Ουκρανίας, που πυροδότησε τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, έχει υπονομεύσει τη συνεργασία μεγάλων δυνάμεων σε άλλα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα.
Από τότε που ο Πούτιν διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Μόσχα έκανε τα πάντα για να παρελάσει μια αναγέννηση της σχέσης της - συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δεσμών - με την Πιονγκγιάνγκ.
Η Ουάσιγκτον λέει ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τη Ρωσία με πυραύλους, που χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας, ισχυρισμοί που έχουν απορριφθεί από το Κρεμλίνο και την Πιγκονγιάνγκ.
Για τον Πούτιν, ο οποίος λέει ότι η Ρωσία έχει εγκλωβιστεί σε μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση για την Ουκρανία, η φλερτ του Κιμ του επιτρέπει να ρίξει βελόνα στην Ουάσιγκτον και τους Ασιάτες συμμάχους της ενώ παράλληλα εξασφαλίζει μια βαθιά προμήθεια πυροβολικού για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Για τον Κιμ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την παραγωγή πυρηνικών όπλων για να αποτρέψει αυτό που θεωρεί προκλήσεις των ΗΠΑ, η Ρωσία είναι ένας μεγάλος σύμμαχος δύναμης με βαθιά αποθέματα προηγμένων πυραύλων, στρατιωτικών, διαστημικών και πυρηνικής τεχνολογίας.
Η Ρωσία, είπε η Ζαχάροβα, επεδίωξε έναν συμβιβασμό βάσει του οποίου οι κυρώσεις θα επανεξετάζονταν σε συγκεκριμένα χρονικά όρια, αν και η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε με «εχθρότητα» από την Ουάσιγκτον.
«Καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να απόσχουν από την κλιμάκωση των βημάτων και να αναδιαμορφωθούν ώστε να βρουν τρόπους για την εκτόνωση, λαμβάνοντας υπόψη τις γνωστές προτεραιότητες ασφαλείας», είπε η Ζαχάροβα.