Περιφερειακό δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε την Παρασκευή ότι και ο ένατος ύποπτος για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών που σημειώθηκε στις 22 Μαρτίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι, θα πρέπει να τεθεί υπό κράτηση μέχρι τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης.
Συγκεκριμένα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Μπασμάνι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Λουτφουλόι Ναζριμάντ, με καταγωγή από το Τατζικιστάν, κατηγορήθηκε για την τρομοκρατική ενέργεια κατά της Ρωσίας.
Συμφώνησε με το αίτημα του ανακριτή να τεθεί σε προφυλάκιση μέχρι τις 22 Μαΐου, ανέφερε.
Ξεχωριστά, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας είπε ότι οι ύποπτοι δήλωσαν ότι οι ενέργειές τους είχαν συντονιστεί με φωνητικά μηνύματα ενός άνδρα μέσω του Telegram.
«Με οδηγίες του συντονιστή, μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, οι τρομοκράτες οδήγησαν με αυτοκίνητο προς τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα για να τα διασχίσουν και να φτάσουν στο Κίεβο για να λάβουν την ανταμοιβή που τους είχαν υποσχεθεί», ανέφερε η Ερευνητική Επιτροπή.
Ανέφερε ότι διερευνά πιθανή εμπλοκή εκπροσώπων των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση της επίθεσης.
Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, την πιο θανατηφόρα στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκε από το αφγανικό παρακλάδι του δικτύου, το Ισλαμικό Κράτος Κορασάν (ISIS-K).
Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν την Πέμπτη ότι βρήκαν αποδείξεις ότι οι ένοπλοι της αίθουσας συναυλιών συνδέονται με «Ουκρανούς εθνικιστές», ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αβάσιμη προπαγάνδα.
Πυκνώνουν οι αναφορές ότι ο Πούτιν γνώριζε για επικείμενο μακελειό στη Μόσχα
Εντωμεταξύ, πυκνώνουν οι αναφορές ότι η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν γνώριζε για επικείμενο μακελειό στη Μόσχα, αλλά δεν αντέδρασε. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κρεμλίνου γνώριζαν για απειλή του ISIS λίγες μέρες πριν από την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, αναφέρουν έγγραφα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών τα οποία επικαλείται μια οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το Dossier Center που εδρεύει στο Λονδίνο, τα έγγραφα έδειξαν ότι εθνοτικοί Τατζίκοι του ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, παρακλάδι του ISIS) θα μπορούσαν να εμπλέκονται.
Τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην πιο πολύνεκρη επίθεση στη Ρωσία των τελευταίων δεκαετιών, όταν οι δράστες εισέβαλαν στο Crocus City Hall με όπλα και εμπρηστικούς μηχανισμούς, λίγο πριν από μια συναυλία. Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με δηλώσεις, φωτογραφίες και ένα προπαγανδιστικό βίντεο που κινηματογραφήθηκε από τους δράστες.
Το Dossier Center είναι μια ρωσική ερευνητική ομάδα που στηρίζεται από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, έναν εξόριστο Ρώσο πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου που επικρίνει το Κρεμλίνο. Στο παρελθόν είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και το καθεστώς του, χρησιμοποιώντας συχνά έγγραφα και διαρροές από το εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης.
«Λίγες μέρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση, τα μέλη του (ρωσικού) Συμβουλίου Ασφαλείας έλαβαν μια προειδοποίηση ότι πολίτες του Τατζικιστάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος», ανέφερε η τελευταία έκθεση της οργάνωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, αναφερόμενη στη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας. «Ακόμη και πριν από την επίθεση στο Crocus, μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες πληροφοριών είπε στο Dossier Center για αυτό», πρόσθεσε.
Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του CNN για σχολιασμό σχετικά με την έκθεση του Dossier Center. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι οι μαχητές του ISIS σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επίθεση στη χώρα. Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε για αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία, με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον να λέει ότι οι ΗΠΑ είχαν μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της πολιτικής «υποχρέωσης προειδοποίησης».
Αλλά σε μια ομιλία λίγες μέρες πριν από την επίθεση, ο Πούτιν είχε απορρίψει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ως «προκλητικές», λέγοντας ότι «αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με άμεσο εκβιασμό και την πρόθεση να εκφοβίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας». Ο Πούτιν, ο οποίος κέρδισε πρόσφατα εκλογές για να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία, έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί, χωρίς στοιχεία, ότι η Ουκρανία συνέβαλε στην ενορχήστρωση της επίθεσης. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, αναφέροντας η Μόσχα είχε ενημερωθεί για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.