Τη στιγμή που το «νέο», διευρυμένο ΝΑΤΟ πραγματοποιεί επίδειξη ισχύος με την έναρξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα υπό την ονομασία «Σκανδιναβική Αντίδραση», Βερολίνο και Μόσχα «συγκρούονται» στη σκιά της υποκλοπής και δημοσιοποίησης απόρρητων συνομιλιών μεταξύ ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων για σενάρια επί χάρτου με χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία.
Η διαρροή των ηχογραφημένων συνομιλιών εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλεια των πλέον ευαίσθητων εσωτερικών επικοινωνιών στη Γερμανία, καθώς και εικασίες για το ποιες άλλες συζητήσεις θα μπορούσε να έχει «ακούσει» το Κρεμλίνο. Προκαλεί δε την έντονη ενόχληση του Λονδίνου, καθώς στις συνομιλίες περιέχονται και αναφορές για Βρετανούς στρατιώτες στο πεδίο που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow.
Στην επίμαχη τηλεφωνική συνδιάσκεψη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γερμανικού στρατού -περιλαμβανομένου του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτζ- φέρονται να θέτουν επί τάπητος την πιθανή επιχειρησιακή χρήση των πυραύλων Taurus στο πεδίο της Ουκρανίας, συμπεραίνοντας πως μία ταχεία παράδοση και άμεση χρήση τους θα ήταν εφικτή μόνο εφόσον υπήρχε εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών. Προς αποφυγή αυτού του ενδεχομένου, η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη χρήση των Taurus θα ήταν μία επιλογή, ωστόσο θα απαιτούνταν μήνες προετοιμασίες.
Στο ηχητικό απόσπασμα διάρκειας 38 λεπτών γίνεται αναφορά και στην πιθανότητα χρήσης των Taurus εκ μέρους του Κιέβου για να πλήξουν τη γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει την παρανόμως προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική επικράτεια. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εγκαινιάσει πανηγυρικά τη γέφυρα του Κερτς στις 15 Μαΐου του 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση, ως ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα». Αποτελεί σταθερά εν δυνάμει στόχο του Κιέβου, και η έκρηξη του φθινοπώρου του 2022 στη γέφυρα είχε έλθει ως ισχυρό πλήγμα στο κύρος της Ρωσίας, και κυρίως στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να ακολουθήσουν σκληρά αντίποινα.
Οι συνομιλίες των στρατιωτικών αξιωματούχων ήταν προπαρασκευαστικές εν όψει συνάντησής τους με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, για το ζήτημα των Taurus. Πέραν αυτού, συζητούσαν για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν διαθέσει στο Κίεβο η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων,
Η αποστολή των πυραύλων Taurus -που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 500 χιλιομέτρων- αποτελεί μόνιμο αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς τη γερμανική κυβέρνηση. Καθώς ο πόλεμος έχει εισέλθει πλέον στο τρίτο έτος και η ουκρανική άμυνα πάσχει από ελλείψεις σε πυρομαχικά και δυναμικό με τη ρωσική πλευρά να ανακτά στρατιωτικό πλεονέκτημα, η πίεση του Κιέβου προς το Βερολίνο έχει ενταθεί. Ο καγκελάριος Σολτς δημόσια έχει αποκλείσει κατ’ επανάληψη το ενδεχόμενο υπό το φόβο ότι το Βερολίνο θα παρασυρόταν βαθύτερα στον πόλεμο.
Την τελευταία φορά ήταν την περασμένη εβδομάδα όταν τόνισε πως η αποστολή των πυραύλων θα απαιτούσε την ανάπτυξη στρατιωτών στην Ουκρανία. «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν μπορούν σε καμία στιγμή και σε κανένα σημείο να συνδεθούν με τους στόχους που φθάνει αυτό το σύστημα. Ούτε καν στη Γερμανία», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος. Όσον αφορά τη διαρροή, ο Όλαφ Σολτς έχει αρκεστεί μέχρι στιγμής να μιλήσει για ένα «πολύ σοβαρό» ζήτημα, επισημαίνοντας πως «εξετάζεται πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα».
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση ARD χαρακτήρισε τη διαρροή «καταστροφή» για τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα WebEx και όχι σε μυστικό εσωτερικό δίκτυο του στρατού. Ειδικοί σε θέματα αμυντικής πολιτικής δηλώνουν ότι η υποκλαπείσα επικοινωνία είχε σαφώς ως στόχο να υπονομεύσει τη στρατηγική της Γερμανίας για την Ουκρανία. Η δημοσιοποίηση των συνομιλιών ήλθε από το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο δίκτυο Russia Today και την επικεφαλής του Μαργαρίτα Σιμονιάν.
Η Μόσχα αποδίδει στο Βερολίνο πρόθεση να συγκρουστεί μαζί της και υποστηρίζει ότι οι αναφορές στους Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία αποδεικνύουν την εμπλοκή της «συλλογικής Δύσης». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνει ότι οι συνομιλίες που διέρρευσαν καταδεικνύουν ότι η «όρεξη για πόλεμο στην Ευρώπη παραμένει πολύ μεγάλη» και ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η «στρατηγική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης». Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διατείνεται πως «η Γερμανία σχεδιάζει πόλεμο με τη Ρωσία».
Ως «απολύτως παράλογα» απορρίπτονται τα σχόλιά τους από τον Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος κατηγορεί τη Μόσχα ότι διεξάγει «πόλεμο πληροφοριών» επιδιώκοντας να προκαλέσει διαίρεση και να αποσταθεροποιήσει τη Γερμανία. «Το περιστατικό είναι κάτι πολύ περισσότερο από την υποκλοπή και τη δημοσίευση μιας συνομιλίας. Είναι μέρος ενός πολέμου πληροφοριών που διεξάγει ο Πούτιν. Πρόκειται για μια υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης. Πρόκειται για τη διαίρεση [σ.σ. απόπειρα]. Πρόκειται για την υπονόμευση της ενότητάς μας», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Άμυνας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ρίχνει, εν τω μεταξύ, έναν ακόμη «σπόρο» στη ρωσική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της γερμανικής πολιτικής σκηνής, με δηλώσεις του τύπου: «Ο καγκελάριος Σολτς έχει τον έλεγχο; «Πρέπει να μάθουμε αν ο γερμανικός στρατός ενεργεί με δική του πρωτοβουλία. Τότε το ερώτημα που τίθεται είναι: Πόσο ελεγχόμενος είναι και πόσο ελέγχει την κατάσταση ο Σολτς; Είναι μέρος της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης;»…
Ο Γερμανός πρέσβης στη Μόσχα, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, μετέβη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όμως η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες ρωσικών ειδησεογραφικών πρακτορείων πως κλήθηκε για εξηγήσεις, λέγοντας πως είχε εδώ και καιρό προγραμματισμένο ραντεβού. Έπειτα από λίγο περισσότερο από μία ώρα, ο πρέσβης αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Το «μέτωπο» Μόσχας-Βερολίνου έχει ανοίξει τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας του ΝΑΤΟ που φέρουν για πρώτη φορά την ονομασία «Σκανδιναβική αντίδραση». Πρόκειται για την ετήσια άσκηση στη βόρεια Νορβηγία «Ψυχρή Αντίδραση» που φέτος μετονομάστηκε, αντικατοπτρίζοντας την ένταξη της Φινλανδίας και σύντομα και της Σουηδίας. Μετέχουν 20.000 στρατιώτες από 13 χώρες προς ενίσχυση της συνεργασίας και της ικανότητας της Συμμαχίας να υπερασπιστεί τη νέα, διευρυμένη βόρεια ζώνη της.