Σε ένα πρατήριο καυσίμων στις 9 Μαρτίου στο Ροζάριο, τη γραφική πατρίδα του αστέρα του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι, ο 25χρονος υπάλληλος, Μπρούνο Μπουσάνιτς, σχολούσε και ήλεγχε τα κέρδη της ημέρας, λίγο πριν τον πυροβολήσουν τρεις φορές από απόσταση αναπνοής, όπως δείχνουν τα πλάνα παρακολούθησης. Ο δράστης τράπηκε σε φυγή χωρίς να πάρει χρήματα.
Ήταν ο τέταρτος θανατηφόρος πυροβολισμός στο Ροζάριο, που σχετιζόταν με συμμορίες, σε σχεδόν ισάριθμες ημέρες.
Οι αρχές το χαρακτήρισαν μια άνευ προηγουμένου έξαρση στην Αργεντινή, η οποία ποτέ δεν είχε δει τις ακρότητες της βίας των καρτέλ ναρκωτικών, που πλήττουν ορισμένες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Οι συγκλονισμένοι κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στο Associated Press και περιέγραψαν μια αίσθηση τρόμου που κυριαρχεί.
«Κάθε φορά που πηγαίνω στη δουλειά, αποχαιρετώ τον πατέρα μου σαν να είναι η τελευταία φορά», είπε η 21χρονη Σελέστε Νούνεζ, η οποία επίσης εργάζεται σε ένα βενζινάδικο.
Η σειρά των δολοφονιών προσφέρει μια πρώιμη δοκιμασία στην ατζέντα ασφαλείας του λαϊκιστή Προέδρου, Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος έχει συνδέσει την πολιτική του επιτυχία, με τη διάσωση της οικονομίας της Αργεντινής και την εξάλειψη της βίας κατά της διακίνησης ναρκωτικών.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου, ο δεξιός ηγέτης υποσχέθηκε να διώξει μέλη συμμοριών ως τρομοκράτες και να αλλάξει τον νόμο, ώστε να επιτρέψει στον στρατό, να βγει στους δρόμους γεμάτους εγκληματικότητα, για πρώτη φορά από τη λήξη της βάναυσης στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής το 1983.
Το μήνυμά του για τον νόμο και την τάξη, εξουσιοδότησε τον σκληροπυρηνικό κυβερνήτη της επαρχίας Σάντα Φε, η οποία περιλαμβάνει το Ροζάριο, να καταπολεμήσει εγκληματικές συμμορίες που οι αρχές λένε ότι ενορχήστρωσαν το 80% των πυροβολισμών πέρυσι.
Υπό τις διαταγές του Κυβερνήτη Μαξιμιλιάνο Πουλάρο, η αστυνομία ενέτεινε τις επιδρομές στις φυλακές, κατέσχεσε χιλιάδες λαθραία κινητά τηλέφωνα και περιόρισε τις επισκέψεις.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ομάδα ναρκοτρομοκρατών που απελπίζονται να διατηρήσουν την εξουσία και την ατιμωρησία», είπε ο Μιλέι μετά τη δολοφονία του Μπουσάνιτς, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Ροζάριο.
«Θα τους κλειδώσουμε, θα τους απομονώσουμε, θα πάρουμε πίσω τους δρόμους».
Ο Μιλέι κέρδισε το 56% των ψήφων στο Ροζάριο, όπου οι κάτοικοι επαινούν την εστίασή του σε ένα πρόβλημα που παραμελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους προκατόχους του. Αλλά κάποιοι ανησυχούν ότι η μαχητική προσέγγιση της κυβέρνησης, τους παγιδεύει στη γραμμή των πυρών.
Οι συμμορίες ξεκίνησαν τα θανατηφόρα αντίποινα λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Ασφαλείας του Πουλάρο, μοιράστηκε φωτογραφίες που δείχνουν Αργεντινούς κρατούμενους στριμωγμένους στο πάτωμα, μια σκηνή που θυμίζει τη σκληρή καταστολή των συμμοριών του Προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε.
«Είναι ένας πόλεμος μεταξύ του κράτους και των εμπόρων ναρκωτικών», είπε ο Εζέκιελ, ένας 30χρονος υπάλληλος στο βενζινάδικο όπου σκοτώθηκε ο Μπουσάνιτς. Ο Εζέκιελ, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα για τον φόβο των αντιποίνων, είπε ότι η μητέρα του από τότε τον παρακάλεσε να παραιτηθεί. «Εμείς είμαστε αυτοί που πληρώνουμε το τίμημα».
Ακόμη και οι υποστηρικτές του Μιλέι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την καταστολή, συμπεριλαμβανομένου του Ζερμάν Μπουσάνιτς, του πατέρα του αδικοχαμένου υπαλλήλου βενζινάδικου.
Μια καταπράσινη πόλη 300 χιλιόμετρα (180 μίλια) βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες, το Ροζάριο είναι η γενέτειρα του επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, του Μέσι, που εκεί κλώτσησε μπάλα για πρώτη φορά και το μέρος όπου η σημαία της Αργεντινής υψώθηκε για πρώτη φορά το 1812.
Αλλά, πιο πρόσφατα η πόλη του Ροζάριο έγινε γνωστή, για τον αριθμό των ανθρωποκτονιών που σημειώνονται καθημερινά, που είναι πέντε φορές μεγαλύτεροι από τον εθνικό μέσο όρο της Αργεντινής.